Josipović vidi Istru kao posebnu regiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova regionalna podjela Hrvatske aktualizirana je medijskom objavom ustavnih promjena koje se pripremaju u Uredu predsjednika dr. Ive Josipovića.

Neslužbeni nacrt ustavnih promjena, što ga je objavio jedan dnevni list, predviđa, uz promjenu izbornog sustava i uvođenje predsjedničkog veta na zakone izglasane u Hrvatskom saboru, novu regionalnu podjelu zemlje. U Uredu predsjednika Republike objašnjavaju kako nisu točne tvrdnje o podjeli Hrvatske na pet regija.

"U tekstu koji je objavljen u Jutarnjem listu o prijedlogu promjene Ustava naveden je jedan broj točnih informacija, ali i jedan broj netočnih. Isto tako, navedene su i neke od varijanti rješenja za pojedina pitanja, ali bez alternativa i detalja. Podatak o broju regija koje se planiraju nije točan", rekla nam je glasnogovornica Ureda predsjednika Dunja Slade Šilović. Glasnogovornica Ureda predsjednika naglašava kako status Istre nije upitan: "Istra je predviđena kao posebna regija. S obzirom da predsjednik smatra da prijedlog prije otvaranja rasprave u javnosti treba dodatno profilirati, neće, za sada, govoriti o detaljima. Rasprava o pojedinim pitanjima otvorit će se uskoro."

Jasna potvrda o tome kako predsjednik Republike dr. Ivo Josipović zagovara Istru kao posebnu regiju vrlo je važna politička vijest. To je prvi puta da političar tog ranga podržava zahtjev IDS-a i drugih istarskih političara o prerastanju Istarske županije u regiju, te da se na nacionalnoj razini predlažu zakonske i ustavne promjene u tom smjeru.

O predsjednikovoj inicijativi, međutim, nisu željeli nagađati ustavno-pravni stručnjaci koji na Pantovčaku pišu prijedlog novog Ustava.

Ustavni stručnjak dr. Branko Smerdel rekao nam je kako ne može javno govoriti o aktivnostima radne skupine predsjednika dr. Ive Josipovića čiji je član, pa ni potvrditi o kojim regijama govori njihov prijedlog. "Obavezali smo se na šutnju o ustavnim promjenama", naglasio je dr. Smerdel.

Ni dr. Zvonimir Lauc, ustavnopravni stručnjak s osječkog sveučilišta nije mogao ništa reći na temu rada na novom Ustavu. "Naš rad za predsjednika za sada nije javan", kratko nam je rekao.

Nova regionalna podjela izgleda da neće pratiti zakon o upravnim područjima, kojeg će najesen usvojiti Hrvatski sabor. Podjela na upravna područja predviđa da se Istarska županija nalazi u upravnom sektoru s Primorsko-goranskom i Ličko-senjskom županijom. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter