Josipović uručio odlikovanja građanima i braniteljima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović danas je na svečanosti u Uredu predsjednika dodijelio odlikovanja zaslužnim građanima i braniteljima koji su svojim djelima zadužili domovinu i njene građane pridonijevši njezinoj obrani i napretku.

Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom za izniman doprinos u obrani Republike Hrvatske posmrtno je odlikovan Thomas Crowley, a odličje je primio opunomoćeni odvjetnik obitelji Crowley Miroslav Vrkljan; Ante Livajić, čije je odličje primila sestra Jadranka Šimić; Ljubo Leko, a odličje je primio brat Nedjeljko Leko; te Bogoslav Lukić, čije je odličje primio brat Željko Lukić. Iz obitelji Lukić u obrani zemlje je sudjelovalo devet branitelja.

- Na njih smo ponosni i neka odlikovanja koja smo im dodijelili budu ne samo utjeha, nego i znak da smo s njihovim obiteljima i da ih nismo zaboravili, istaknuo je predsjednik Josipović.

Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za doprinos u znanosti i promicanju ugleda Hrvatske u svijetu posmrtno je odlikovana historiografkinja svjetskog glasa, nedavno preminula Mirjana Gross. Njeno je odličje primio Stanko Topol.

Gross, kako je naglasio predsjednik Josipović, nije bježala od osjetljivih tema i uživala je veliki ugled i autoritet među studentima.

Redom hrvatskog križa za sudjelovanje u Domovinskom ratu i teško ranjavanje u obrani domovine odlikovana su četvorica branitelja iz Međimurske županije - Slavko Jalušić, Branimir Korunić, Mladen Tkalčec i Alfred Vurušić.

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge za kulturu i promicanje ugleda Hrvatske u svijetu odlikovan je poduzetnik Marijan Bušić, koji je još 1989. pokrenuo projekt "Hrvatska - domovina kravate".

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za promicanje moralnih i društvenih vrednota odlikovana je Ruža Lucić, koja je u ime odlikovanih zahvalila. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter