Josipovic u Umagu, Porecu i Motovunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivo Josipovic je prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio porecki Institut za poljoprivredu i turizam. Povijest, aktivnosti i planove ove najstarije institucije u sustavu znanstvenog rada u Hrvatskoj, u petak su mu prezentirali ravnatelj ?ordano Peršuric, predstojnici zavoda i predstavnici znanstvenih novaka, koji su ga i proveli kroz vinarski i prehrambeno biotehnološki laboratorij, pokusno poljoprivredno imanje i vinski podrum te za njega organizirali degustaciju desertnih vina Instituta, proizvedenih suvremenom enološkom praksom i tehnologijom.

- Vrlo je važno da u Hrvatskoj, Istri i Porecu imamo jedan takav institut koji na znanstvenoj osnovi unapreduje poljoprivredu i turizam. Mislim da se u njemu na sretan nacin sjedinjuju aktivnosti vezane za ideju povezanosti zelene i plave Hrvatske. Turizam i poljoprivreda su naše temeljne djelatnosti, naši aduti sutra u Europskoj uniji, i drago mi je da Institut ovako dobro funkcionira, rekao je Josipovic.

Tijekom cetvrtog posjeta Porecu otkako je predsjednik Republike, Ivu Josipovica su u petak docekali gradonacelnik Edi Štifanic, njegovi zamjenici Edo Kos, Nataša Basanic Cuš i Nadia Štifanic Dobrilovic te predsjednik Gradskog vijeca Edidio Kodan. Zajedno su prošetali djelicem Decumanusa do ugostiteljskog objekta "Cotton Club", u kojemu su gradani imali prigodu družiti se s predsjednikom uz kavu.

Mnogi su, a medu njima i nekolicina stranih turista, poželjeli stisnuti mu ruku i s njime se fotografirati na Trgu slobode.



Josipovic je u pratnji dožupana Vedrana Grubišica u Porec stigao iz Umaga, gdje je prisustvovao poslovnom skupu Croatia Business Opena, a zatim je obišao Gradsku knjižnicu i Turisticku zajednicu te se u Centar caffeu družio s Umagežima i njihovim gradonacelnikom Vilijem Bassaneseom.

U vecernjim je satima posjetio Motovun gdje je zakazano zatvaranje Motovunskog festivala, vec u subotu ide u posjet Sarajevu, a u nedjelju se vraca u Umag na finale 22. ATP Studena Croatia Opena ciji je pokrovitelj. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter