Josipović u Taru: Istra primjer kvalitetnog suživota


Simboličnim rezanjem vrpce Angelo Palma i Erica Stojnić, najstariji i najmlađa članica Zajednice Talijana "Giovanni Palma", večeras su u Taru svečano otvorili novo sjedište. Svečanosti je prisustvovao predsjednik Ivo Josipović te brojni uzvanici iz javnog i političkog života i mještani.

- Vaša je zajednica osnovana 1947. godine i ima dugu tradiciju njegovanja zajedništva i suživota. Otvaranjem ovog sjedišta siguran sam da ćete nastaviti njegovati i razvijati sve vaše kulturne i društvene djelatnosti, rekao je Josipović obraćajući se na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Dodao je da je Hrvatska nedavno ušla u Europsku uniju, čime je ostvaren jedan generacijski san, te izrazio zadovoljstvo što je i talijanski predsjednik Giorgio Napolitano bio na svečanosti ulaska u Zagrebu, a podsjetio je da je njihov zajednički susret prije nekoliko godina u Puli bio značajan jer su pokopali neke povijesne prijepore i rekli da će se Italija i Hrvatska zajedno razvijati u Europi.

- Istra je primjer kako se može ostvariti kvalitetan, siguran i dobar suživot. Pred nama je budućnost u EU-u, i to uključuje onu tržnu stranu, ali prije svega poštivanje, mir i suživot. Istina, nalazimo se u vremenu krize, ali upravo ove vrijednosti o kojima govorim garancija su da to možemo pobijediti, rekao je Josipović.

Predsjednica ZT-a Roberta Stojnić uručila je predsjedniku plaketu kojom je postao počasni član njihovog ZT-a, a darovima su se pridružili i najmlađi, djeca iz talijanskog područnog dječjeg vrtića Paperino koji su mu poklonili jedan svoj likovni rad.

Sjedište ZT-a, naime, ujedno je i sjedište dviju grupa djece iz Paperina. Osim vrtića i polivalentne dvorane, u novootvorenoj zgradi nalazi se još i ured, knjižnica, caffe bar i izložbeni prostor.

Publici su se prigodnim govorima obratili još i načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić, predsjednik Narodnog sveučilišta u Trstu Silvio Delbello, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul, talijanska veleposlanica u Zagrebu Emanuela D'Alessandro, župan Valter Flego i predsjednik Talijanke unije Furio Radin.

- Nismo manjina, u Istri i u Taru mi smo Istrijani i mi smo Talijani, i ovdje je suživot i tolerancija važan dio identiteta, rekao je Radin. Zahvalio se talijanskoj vladi i ministarstvu vanjskih poslova koji su financirali izgradnju zgrade ZT-a s 1,8 milijuna eura.

U kulturnom programu nastupili su zbor ZT-a "San Martino", poznati tarski trombonist Luka Žužić, harmonikaš Roberto Daris i djeca iz Paperina.

Nakon službenog dijela programa i obilaska prostora zabava se nastavila ispred Zajednice uz glazbu i zakusku za sve građene. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)

Bale: Josipović otvorio MMC "Ulika"

Predsjednik Hrvatske dr. Ivo Josipović danas je posjetio Bale, gdje je u nazočnosti župana Valtera Flega, predsjednika Talijanske unije Furia Radina i prvog baljanskog načelnika Edija Pastrovicchia posjetio renoviranu palaču Bembo i hotel "La Grisa" te je presijecanjem vrpce otvorio Multimedijalni centar "Ulika".

Josipović je toplim riječima zahvalio domaćinima i brojnim Baljanima koji su ga dočeli i ispratili pljeskom, podsjetivši da je u Balama bio prije tri godine. - Puno je toga dobrog i lijepog napravljeno i siguran sam da je vaš gradić po mnogo čemu uzoran. No, upravo ono čemu se osobno u Balama divim je suživot Hrvata i Talijana, a vi ste dokaz da ljudi bez obzira na vjeru, nacionalnost i drugo mogu živjeti zajedno.

Dobrodošlicu je predsjedniku u novootvorenom Multimedijalnom centru Bala uputio načelnik Edi Pastovicchio, kazavši da su od Josipovićeva posjeta 2010. Bale puno toga napravile a sada otvaraju i Multimedijalni centar u kojem je smještena Turistička zajednica, galerija te ornitološka te paleontološka zbirka. Zahvaljujući svemu tome Bale su iz nekadašnjeg mjesta kroz koje se samo prolazilo postale gradić u koji se dolazi.

Kratki glazbeni predah predsjedniku su dali svjetski poznati gitarist Claudio Pio Liviero i sopranistica Siriana Zanolla, čime je i službeno otvoren 2. međunarodni festival gitare u Balama. (N. ORLOVIĆ RADIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter