Josipovic u Rovinju: Uspješni moraju pružiti ruku ocajnima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vaša je zadaca da ostvarite profit, da ga maksimalizirate, ali do neke granice. Do granice koja nije zapreka razvoju društva, investicijama i prepoznavanju da danas osim vas ovdje, koji ste lice uspješne Hrvatske, postoji i drugo lice, a ono je siromašno, ocajno i besperspektivno. Ako ova uspješna Hrvatska ne pruži ruku onoj drugoj, uvjeren sam da nitko nece biti zadovoljan", istaknuo je predsjednik Ivo Josipovic na otvorenju poslovne konferencije u sklopu 12. Windaysa u Rovinju govoreci o društvenoj odgovornosti.

Josipovic je rekao da su, uz odgovornost, po njemu važni odlucivanje, ocekivanje, optimizam i obrazovanje - nazvao ih je pet o. Kazao je da u Hrvatskoj danas postoji strah od odlucivanja. Naveo je primjer Agencije za upravljanje državnom imovinom, koja po njemu ne donosi odluke o nekretninama u bivšem vojnom vlasništvu, a koje zbog toga propadaju. Pozvao je Vladu da odlucno provede ciljeve koje si je zacrtala. Rekao je i da svatko može donijeti lošu odluku, ali da pritom treba razlikovati lošu od kriminalne. "Krenimo odlucivati", porucio je.

Što se tice ocekivanja, rekao je da treba poticati ambicije mladih, a za optimizam da se u Hrvatskoj cini sve da ga ne bude te je pritom istaknuo da to cine akteri na politickoj sceni, u medijima, no i da je i javna komunikacija opcenito takva.

- Jedna gospoda mi je rekla: "Kako da budem optimist kad tri mjeseca nisam dobila placu, kad ce firma u kojoj radim sutra možda propasti, kada nemam za stanarinu, kada mi je HT poslao opomenu da ce mi iskljuciti internet". Probuditi optimizam znaci pokazati solidarnost s tim dijelom našeg društva i pomoci mu, kazao je.

- Samo obrazovanjem, upornošcu i radom možemo uspjeti, kazao je Josipovic govoreci o svojem zadnjem o. Rekao je da bez tehnologije nema obrazovanja.

- Moramo biti svjesni da tehnologija uzrokuje i promjene kulture i društva. Moramo osigurati da dio društva ne ostane na margini zbog nepoznavanja i neprimjene tehnologije. Siguran sam da ce i ova konferencija biti doprinos ne samo tehnologiji i biznisu, nego i humanizaciji našeg društva, zakljucio je Josipovic.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic u svom se izlaganju bavio, izmedu ostalog, Hrvatskim ulaskom u EU i onome što to donosi.

- Što je ustvari EU? To je prostor u kojem mi dobivamo atest da smo normalni, što znaci da svi oni koji do jucer nisu imali snage, interesa i želje potrošiti svoj novac da bi investirali u Hrvatsku pocinju biti otvoreni za tu vrstu komunikacije zato što nas ne moraju dodatno provjeravati, kazao je.

Spomenuo je istraživanje prema kojem se u zemljama G8 pokazalo da u znacajnom rastu BDP-a važnu ulogu igraju mala i srednja poduzeca koja se bave internetskim tehnologijama. Rekao je i da je potrebno investirati u energetiku, prehrambenu industriju, infrastrukturu.


Podijeli: Facebook Twiter