Josipovic u rad bez radnog odnosa uzima sedam mladih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ured predsjednika Ive Josipovica odlucio je iskoristiti beneficije nacionalnog plana zapošljavanja te uz poticaje države zaposliti sedam osoba putem mjere strucnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana.

Tijekom prošle godine tom je mjerom bilo obuhvaceno 4.760 mladih ljudi. U sijecnju ove godine, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, 4.055 osoba strucno se osposobljavalo bez zasnivanja radnog odnosa, krajem veljace u tu su mjeru bile ukljucene 3.802 osobe, krajem travnja 3.874.

Vecina njih u program je ukljucena tijekom prošle godine s obzirom na to da je ove godine tom mjerom obuhvaceno novih 927 osoba.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic vec nekoliko godina aktivnu mjeru osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa dodatno je osnažio nedavno prihvacenim zakonom o poticanju zapošljavanja proširivši mogucnost strucnog osposobljavnaja i na privatni sektor.

Uz naknadu u visini studentske stipendije, odnosno 1.600 kuna, mladi u zanimanjima za koja se polažu strucni ispiti mogu stjecati iskustvo godinu dana, odnosno dvije ako je rijec o zapošljavanju u obrtu.

Ured predsjednika traži jednog višeg tajnika, dva administrativna tajnika i cetiri strucna suradnika. S obzirom na opce uvjete za strucno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, kandidati sa srednjoškolskim obrazovanjem ne smiju biti stariji od 25 godina, a oni s visokom strucnom spremon ne smiju biti stariji od 29 godina.


Podijeli: Facebook Twiter