Josipović u Puli: Pred ratnom mornaricom novi zadaci

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

- Danas se prisjećamo i odajemo počast onima koji su dali život u obrani domovine. Dan Hrvatske ratne mornarice je dan onih koji vole svoju domovinu, no pred vama su novi zadaci. Misijama u inozemstvu pokazujete veliku spremnost i zbog toga vas mnogo hvale inozemni časnici, a morate biti spremni reagirati i pomoći ljudima u slučaju prirodnih i elementarnih nepogoda te spriječiti trgovanje ljudima i narkoticima, kazao je Ivo Josipović, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, danas na središnjoj proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice i 22. obljetnice od njezinog osnutka na Riječkom gatu na kojem je bilo privezano šest ratnih brodova.

Stotinama pripadnika Hrvatske ratne mornarice obratio se njihov zapovjednik, komodor Robert Hranj te zamjenica ministra obrane Višnja Tafra. Oboje su podsjetili na povijest Pule kao vojne baze i istaknuli njezinu važnost u razvoju ratne mornarice i brodogradilišta.

Hranj je naglasio buduće potrebe: od obnove flote do ulaganja u ljudstvo. Tafra se prisjetila pokojnog admirala Sveta Letice, prvog zapovjednika koji je 1991. godine oformio Hrvatsku ratnu mornaricu i ratnu luku Pula.

- Bilo je to doba kada su i građani Istre stali u obradu svoje domovine, zaključila je Tafra.

U nastavku programa pozvani su na pozornicu brojni pripadnici mornarice koji su promaknuti i pohvaljeni. Mornari i časnici odali su minutom šutnje počast preminulima za domovinu, a jednako su učinili i prilikom polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu kod centralnog križa na Gradskom groblju u Puli.

Tijekom dana predsjednik s pripadnicima mornarice posjetio je raketnu topovnjaču "Kralj Dmitar Zvonimir" te izložbu "Povijesna uloga Pule kao ratne luke Austro-Ugarske Monarhije" u Domu hrvatskih branitelja u Puli gdje im je domaćin bio Bruno Dobrić. Tamo su goste dočekali članovi KUD-a Uljanik koji su na roženicama odsvirali mantinjadu i otplesali polku. U poslijepodnevnim satima građani su ponovno razgledavali vojne brodove: četiri flotile i dva broda obalne straže.

Dan Hrvatske ratne mornarice obilježava se prekosutra, 18. rujna, u spomen na događaj kada su hrvatski mornari na čelu s knezom Branimirom davne 887. godine u bitci kod Makarske porazili mletačko brodovlje. (P. GREGOROVIĆ)

Od "Fasane" do "Hrvatske Kostajnice"

Obilježavanju Dana hrvatske ratne mornarice i stote obljetnice podizanja zgrade Doma hrvatskih branitelja danas se pridružila i Fažana. Mnogobrojni stanovnici općine i turisti imali su priliku tijekom cijelog poslijepodneva razgledati brod hrvatske mornarice "Hrvatska Kostajnica" koji je bio usidren na rivi uz veliki mol.

To je ratni brod u sastavu flote HRM-a, točnije Obalne straže. Do 1991. bio je u sastavu JNA pod oznakom "PČ-181 Durmitor", a nakon što je osvojen preuzima oznaku "OB-64 Hrvatska Kostajnica".

Premda mu to nije dio svakodnevne opreme, barem ne na palubi, za ovu je prigodu posada na za to predviđene položaje postavila dva protuzračna mitraljeza, koje su posjetitelji, uz top, sa zanimanjem razgledali, kao i cijeli brod.

Posada "Hrvatske Kostajnice" svim je znatiželjnicima bila na usluzi, ljubazno im i strpljivo odgovarajući na mnoga pitanja koja su imali. Nedaleko od broda bila je postavljena i prigodna izložba kojom je posjetiteljima predstavljeno djelovanje austrougarske mornarice u fažanskom kanalu. Posjetitelji su s jednakim zanimanjem čitali plakate na kojima su na tri jezika ukratko predstavljeni povijest i zanimljiva istraživačka putovanja prelijepog jedrenjaka s parnim strojem koji je nosio ime "S. M. Korvette Fasana". Na plakatima su se nalazile i fotografije tog broda, koji je preplovio svjetska mora i oceane u šest navrata, od srpnja 1871. do ožujka 1895. godine.

Za ovu malu, ali vrlo zanimljivu izložbu zaslužni su entuzijasti i zaljubljenici u austrougarsku povijest južne Istre, Udruga K.u.K. Pula. (P. SOFTIĆ)

Predsjednik o povlaštenim mirovinama: Moramo biti u realnim okvirima

Svaka zajednica, pa tako i naša, mora biti u realnim okvirima, poručio je danas Predsjednik Republike Ivo Josipović, odgovorivši na novinarski upit kako tumači najave o smanjenju povlaštenih mirovina te izrazivši nadu kako će u tom projektu prevladati načelo pravednosti.

Predsjednik je istaknuo da su takve najave sigurno reakcija na stanje državnog proračuna.

- Svaka zajednica, pa tako i naša, mora biti u realnim okvirima. Sigurno je da bismo svi voljeli da ima puno novca i da su mirovine te druga davanja prema građanima veliki, rekao je.

Napominjući da nije upoznat sa svim detaljima, Josipović je izrazio nadu "da će u cijelom tom projektu, u kojem očito neki neće proći najbolje, prevladati načelo pravednosti".

Na novinarski upit jesu li preplaćeni savjetnici u njegovu uredu i što zapravo rade za svoju plaću, predsjednik je odgovorio da oni imaju pristojnu plaću, u skladu s cijelim sustavom, te da rade jako puno i odgovorno.

- Ako se svima plaća bude smanjivala, smanjit će se i njima, ali na kraju krajeva i meni, zaključio je Josipović.

Novinare je zanimao i njegov stav o ulaganjima u Hrvatskoj, na što je ocijenio da su kompliciranost i dugotrajnost procedura s jedne te svijest o važnosti poduzetništva koja nije onakva kakva bi trebala biti s druge strane glavni razlozi što nema više investitora.

- Pomakli smo se ipak za jedno mjesto u poretku zemalja koje su prihvatljive investitorima. Mislim da će se situacija kod nas pomalo mijenjati, ne samo pod teretom krize, nego iz razloga što dolazi jedna nova mlada generacija poduzetnika, rekao je Josipović.

Dodao je da se s nekim od tih mladih poduzetnika već sastao te zaključio da se radi o "mladim ljudima koji znaju kako treba poslovati". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter