Josipović u petak otvara Dane meda u Pazinu

Iva Ciceran, Renato Krulčuić i Ranko Anđelini (M. RIMANIĆ)
Iva Ciceran, Renato Krulčuić i Ranko Anđelini (M. RIMANIĆ)

Danima meda, koji se 22. i 23 veljače održavaju u Pazinu, ove je godine visoki pokrovitelj predsjednik Ivo Josipović, rekao je na konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Josipović će otvoriti 8. Dane meda u petak 22. veljače u 11 sati pred Spomen domom  u Pazinu.

Tijekom proteklih osam godina ova je manifestacija izrasla u jednu od najznačajnijih izložbi ali i ocjenjivanja meda u Hrvatskoj, koja je mnogo doprinijela afirmaciji grada Pazina i istarskih pčelara, dodao je Krulčić.

Grad od početka podržava ovu manifestaciju, a u posljednje dvije godine spaja svoju kulturnu strategiju kao grada književnosti s pčelarima kroz sufinanciranje prigodnih izdanja. Prije dvije godine, u povodu 100-godišnjice utemeljenja Istarskog pčelarskog društva u Pazinu, objavljena je knjiga "Pčelarenje u našem kraju", a ove godine slikovnica "Med za doručak".

Prema programu kojeg je predstavio Ranko Anđelini, predsjednik Udruge pčelara "Lipa" iz Pazina, u petak u 18 sati će se u velikoj dvorani Spomen doma obznaniti rezultati ovogodišnjeg 17. ocjenjivanja meda Županije Istarske.

U subotu 23. veljače izložba je otvorena od 8 do 19 sati, a osim izložbe na programu je i stručno znanstveni skup.

Na 8. Danima meda u Pazinu sa svojim će proizvodima sudjelovati 60 pčelara iz Hrvatske (Istre, Hrvatskog primorja i Varaždinske županije). Uz med i proizvode na bazi meda i drugih pčelinjih proizvoda moći će se nabaviti i pčelarska oprema proizvođača iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije izvijestio je Anđelini.

Iva Ciceran, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice u Pazinu predstavila je novinarima slikovnicu "Med za doručak", koja je dan ranije u nazočnosti pazinskih mališana u Spomen domu doživjela svoje javno predstavljanje. (M. RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter