Josipović u Parizu s Hollandeom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska perspektiva snažan je motivator zemljama regije, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u subotu u Parizu, gdje se sastao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Josipović, koji na Hollandeov poziv boravi u Parizu na proslavi francuskoga nacionalnog praznika, zahvalio je Francuskoj na potpori tijekom hrvatskoga europskoga puta, saznaje Hina iz izvora u hrvatskome izaslanstvu. Josipović i 75 vojnika bit će počasni gosti na proslavi dana pada Bastille, što je znak prijateljstva i dobrih odnosa dviju zemalja, rekao je Hollande.

Najavljen je skori ponovni susret u Sloveniji, 25. srpnja na Brdu kod Kranja. Bit će to nastavak radnog doručka koji je održan kod Josipovića u povodu proslave hrvatskoga ulaska u EU. Osim predsjednika zemalja regije, najavljeno je da će biti pozivani i predsjednici drugih zemalja. 

Josipović je rekao kako mu je drago što je Francuska prepoznala u Hrvatskoj partnera u politici proširenja u regiji. Dvojica predsjednika složila su se da uz izvrsne političke odnose ima prostora za poboljšanje odnosa u sferi gospodarstva, sigurnosti i kulture, te kako bi bilo izvrsno da se nakon projekta 'Croatie la voici', kojim je hrvatska kultura predstavljena u Francuskoj, organizira sličan projekt za predstavljanje Francuske u Hrvatskoj.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je u subotu u Parizu Esplanadu Ruđera Boškovića, u nazočnosti Patricka Blochea, gradonačelnika 11. arondismana i predsjednika hrvatsko-francuske skupine prijateljstva u Nacionalnoj skupštini, te Pierrea Schapire, pomoćnika gradonačelnika Pariza za međunarodne i europske poslove i frankofoniju.

Esplanadom Ruđera Boškovića, znanstvenika koji je bio Hrvat rođenjem ali je imao i francusko državljanstvo, što piše i na otkrivenoj ploči, imenovan je središnji parkovni prostor na Bulevaru Richarda Lenoira u 11. arondismanu. "Davanjem njegova imena ovoj esplanadi odužuju mu se obje domovine. Njih danas povezuje, kao što ih je Bošković povezivao za svojeg života, zajednička pripadnost jedinstvenom političkom, ekonomskom i kulturnom prostoru EU-a", kazao je u svom govoru Josipović, saznaje Hina iz izvora u hrvatskome izaslanstvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter