Josipovic u Livadama otvorio dane tartufa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic posjetio je Livade - centar svijeta tartufa gdje je presijecanjem vrpce simbolicno otvorio Dane Zigante tartufa, jesenji sajam skupocjene gljive i autohtonih domacih proizvoda, maratonsku manifestaciju koja ce potrajati punih sedam vikenda.

- Tartufi su jedan od onih brendova po kojima su Istra i Hrvatska poznati u svijetu. Istra cini oko 30 posto naših turistickih kapaciteta, ima puno ljepota, ali prije svega njena je vrijednost u marljivim, prijateljski i dobrosusjedski nastrojenim ljudima, rekao je Josipovic.

Porucio je da je Istra po mnogo cemu uzor i sama po sebi veliki hrvatski brend, a nazocne je pozdravio i na talijanskom s "buongiorno a tutti".

Atraktivnosti predsjednikova dolaska u Livade, doprinijela su i dva padobranca koja su se nedaleko sajamskog prostora spustila s zastavom Zigante tvrtke. Predsjednika su docekali dožupan Vedran Grubišic, saborski zastupnici te nacelnici opcina iz zone istarskoga tartufa.



Ugostio ga je Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante, a dobrodošlicu mu je zaželio oprtaljski nacelnik Aleksander Krt koji je podsjetio da je predsjednik Josipovic treci godinu za redom gost sajma buduci ga je prvi puta posjetio u predizborno vrijeme.

- Predsjednik nam se rado vraca, a mislim da ce tako biti i u buducnosti jer tartufi i na to utjecu pozitivno, rekao je Krt. Istaknuo je da je Opcina Oprtalj promotor sajamskih aktivnosti od 1994. godine, u novijem razdoblju zajedno sa obitelji Zigante te dodao da je tartuf danas nadaleko prepoznatljiv.

- Tartuf je svjetski poznato blago i mi smo ponosni što ga imamo, rekao je Krt.



Uoci dolaska u Livade, Josipovic je obišao tvornicu za preradu i konfekcioniranje proizvoda od tartufa, voca i povrca. Tvornica je izgradena prije cetiri godine u Plovaniji, dijelom i sredstvima iz SAPARD programa Europske unije, pa je Zigante istaknuo da su kao tada jedina tvrtka u Istri kojoj je to pošlo za rukom, poslužili kao primjer povlacenja sredstava iz EU fondova.

U tvornici od 1.600 cetvornih metara površine, vrijednoj preko 20 milijuna kuna, opremljenoj najmodernijim strojevima za proizvodnju i pakiranje proizvoda godišnje se preradi od pet do osam tona tartufa, od toga 70 posto crnog, a preostale kolicine bijelog tartufa.



Grupacija Zigante danas se sastoji od cetiri poduzeca, tri u Hrvatskoj i jednim u Sloveniji te zapošljava više od 70 radnika. Promet grupacije, pohvalio se Zigante, raste iz godine u godinu i nijedno poduzece ne posluje s gubitkom. U prošloj godini ostvareno je preko 29 milijuna kuna prometa, a predvideni rast za ovu godinu krece se oko pet posto.

- Raduje nas da smo danas jedan od najpoznatijih istarskih i hrvatskih brandova koji promice gastronomiju, ljepotu i bogatstvo prirode, istaknuo je Zigante.



Uz obilazak tvornice za preradu tartufa, Josipovicev itinerer predvidao je i obilazak turistickog Info punkta u starom gradu Buzetu, uredenog u sklopu projekta REVITAS, a na pitanje novinara misli li da se sredstva pretpristupnih fondova u Hrvatskoj dovoljno koriste odgovorio je: - "Mogli smo i bolje".

Jedna od najvažnijih zadaca koju imamo u pripremi ulaska u EU je upravo priprema za korištenje europskih fondova. Tu moramo vidjeti iskustva drugih zemalja koje su nedavno ušle u EU, jer medu njima ima onih koji nažalost nisu iskoristile sredstva, ali ima ih i koje su i više od onoga što im je bilo namijenjeno uspjele povuci, istaknuo je Josipovic.


Podijeli: Facebook Twiter