Josipović u Kninu: Priznati sve srpske žrtve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja počelo je danas u prijepodnevnim satima podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi.

Nazočni su bili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić.

U 9 sati i 43 minute oglasila su se kninska crkvena zvona, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 17 godina hrvatske snage ušle u Knin čime je bila završena vojnoredarstvena akcija "Oluja". Kad su se oglasila zvona, počelo je podizanje državne zastave uz zvuke himne.

Državnu zastavu su podigli pripadnici 4. gardijske brigade Ivan Mikulić i pripadnik 7. gardijske brigade Dražen Šantić, postrojbi koje su sudjelovale u oslobodilačkoj akciji Oluja, a stijeg su prije podizanja držali predstavnici ratnih vojnih invalida i predstavnici obitelji poginulih u Domovinskom ratu.

Nakon podizanja zastave kninsku tvrđavu je u brišućem letu na oko stotinu metara visine preletio vojni zrakoplov MIG 21, te je uslijedio plotun. Zatim je letačka skupina zrakoplova "Krila Oluje" izvela kratki letački program iznad tvrđave i Knina.

Za vrijeme podizanja hrvatske zastave na tvrđavi je bila postrojena Počasna zaštitna bojna Glavnog stožera Oružanih snaga RH i postrojba MUP-a RH, a himnu "Lijapa naša" odsvirao je Orkestar Hrvatske ratne mornarice.

Pobijediti znači i pružiti ruku srpskim sugrađanima

»Pobijediti u miru znači i pružiti ruku našim sugrađanima srpske nacionalnosti i njihove žrtve priznati i pokloniti im se«, naglasio je predsjednik Republike Ivo Josipović dodavši kako je siguran da Hrvatska može pobijediti recesiju, gospodarsku krizu i sve tendencije koje nas žele svrstati izvan europskih virjednosti.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović poručio je kako, bez obzira na različitosti, oko zajedničkih ciljeva moramo biti jedinstveni. »Ovaj praznik ne slavimo zato da bismo uživali u tuđoj nevolji i da bismo se naslađivali tuđim jadima kojih je također bilo i to je ljudski i to treba priznati, nego kako bismo izvukli iz sebe ono najbolje«, naglasio je premijer Milanović.

Pripadnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata na kninskoj tvrđavi danas su nosili sliku generala Mladena Markača, kojemu se sudi u Haagu. Predsjednik te udruge Josip Lemm novinarima je rekao kako je Markač njihov zapovjednik kojeg nikad neće zaboraviti. "Mi smo ponosni na generala Markača i nikad nećemo izgubiti vjeru u njega", rekao je Lemm.

Svečanom podizanju državne zastave na tvrđavi nazočili su i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić te ministri Vesna Pusić, Arsen Bauk, Mirando Mrsić, Tihomir Jakovina, Branko Grčić, Ante Kotromanović, Predrag Matić, Rajko Ostojić i Ranko Ostojić. Također su nazočni bili HDZ-ovi dužnosnici Domagoj Milošević, Đuro Popijač i Andrej Plenković.

Program na tvrđavi vodio je sin ubijenog legendarnog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića, Bojan Glavašević, koji je tajnik kabineta ministra branitelja.

Veljko Džakula na proslavi Oluje u Kninu

Predsjednik nevladine organizacije Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula danas je nazočio proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje, što je prvi put da toj proslavi prisustvuje netko od čelnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. 

Na pitanje priznaje li svojim dolaskom legitimitet vojno-redarstvene operacije Oluja, Džakula je kazao kako ne treba zaboraviti da je bilo žrtava i među Srbima u Hrvatskoj i da će "legitimitet biti veći i važniji" kad i te žrtve dobiju svoj pijetet.

Na upit hoće li se ispričati zbog sudjelovanja u pobuni protiv Hrvatske, Džakula je kazao kako je "ispriku dao onaj tko je bio odgovoran za to, a to je Milan Babić". "Ja mislim da je to dovoljno", dodao je.         

Odgovarajući na novinarska pitanja, Džakula je kazao kako smatra da je na proslavu u Knin trebao doći saborski zastupnik srpske manjine i Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac. Džakula je kazao da se ne osjeća neugodno i da mu nitko nije prijetio. 

Ministar obrane Ante Kotromanović je, odgovarajući na pitanje novinara kako komentira nazočnost na današnjoj proslavi godišnjice Oluje Veljka Džakule, istaknuo da su dobrodošli svi koji priznaju da je Oluja bila oslobodilačka operacija. 

Komentari na Džakulinu izjavu

-  Za izjavu Veljka Džakule, izrečenu danas u Kninu, kako bi legitimitet "Oluje" bio "veći i važniji" kad bi se i o srpskim žrtvama s pijetetom progovorilo, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je kako ne vidi razlog zašto bi bilo kome bio problem izraziti žaljenje i ispriku nevinim žrtvama. 

Zašto bi bio problem ispričati se nevinim žrtvama? To ne mijenja odnos agresora i žrtve agresije. Svatko po sebi sudi. Ako ste bili u ratu i borili se časno za ciljeve koji su isto tako časni i na strani koja je neupitno obrambena, onda ne treba insinuirati jer imate potpuno stabilnu, ljudsku i političku poziciju, odgovorio je Čačić na zamolbu novinara u Sinju da komentira Džakulinu izjavu iz Knina.

Ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je da Hrvatska danas slavi državni praznik i jedan od najvažnijih dana u svojoj povijesti.

"Premijer Milanović u svom je govoru rekao da je bilo i nekih događanja kada hrvatska država nakon 'Oluje' nije bila na razini zadatka, ali sve u svemu ovaj ćemo praznik još dugo slaviti i, moram priznati, nisam se puno obazirao na to što je gospodin Džakula rekao", zaključio je ministar Bauk.

Bivša premijerka Jadranka Kosor je očekivala da će se Džakula doći ispričati i pokloniti žrtvama agresije, a ovom izjavom, ocijenila je, produbio je neprijateljstvo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter