Josipovic u fotelje od 200 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pozornica na kojoj ce u cetvrtak Ivo Josipovic izgovoriti svecanu predsjednicku prisegu i uz rijeci "tako mi Bog pomogao" preuzeti od Stjepana Mesica dužnost predsjednika RH, u ponedjeljak se pocela graditi na Markovom trgu u Zagrebu.

Troškovi inauguracije, kako nam je rekao Josipovicev prvi suradnik Mirando Mrsic, iznosit ce nešto manje od 500 tisuca kuna, otprilike koliko i Mesiceva inauguracija prije pet godina. Na Markovom trgu pratit ce je oko 1.100 uzvanika, a novi predsjednik svoje ce goste, svjetske državnike, ugostiti na svecanom rucku u palaci Dverce, na Gornjem gradu.

Protokol predvida da Josipovic vec na dan inauguracije održi prve bilateralne susrete, i to sa svim predsjednicima država koji ce nazociti dogadaju. Prvi radni dan u uredu na Pantovcaku za novog ce predsjednika biti u petak.

Fotelja u koju ce zasjesti, i za koju se izborio u uzbudljivoj izbornoj utrci s Milanom Bandicem, poprilicno je vrijedna i to ne samo u prenesenom smislu. Predsjednik Mesic pobrinuo se prije godinu i pol dana da se Ured predsjednika opremi reprezentativnim klupskim foteljama, vrijednim 199.100 kuna, u izradi viroviticke tvrtke Twin.

U petak Josipovic namjerava predstaviti svoje prve suradnike o cijim imenima ovih dana javnost nagada, ali u njegovom timu zasad ne žele službeno potvrditi informacije koje objavljuju mediji. Pouzdano je, medutim, da ce najvišu dužnost u Uredu predsjednika preuzeti Joško Klisovic, pravnik i diplomat s dugogodišnjim stažem u Ministarstvu vanjskih poslova, koji je posljednjih godina državnu službu zamijenio zaposlenjem u Atlantic grupi

Zbog inauguracije predsjednika Republike Ive Josipovica na Markovom trgu, od srijede poslijepodne do cetvrtka poslijepodne, bit ce blokiran promet svim vozilima u gotovo cijelom Gornjem gradu. Gradani koji žele vidjeti inauguraciju, ali i stanari, na Gornji grad ce moci samo pješke.

Izvjesno je i da ce znatiželjnici i stanari biti izvrgnuti policijskom pregledu, zbog cega policija unaprijed moli da se na Gornji grad ne dolazi pod utjecajem opojnih sredstava ili s bilo kakvom opremom podesnom za nanošenje ozljeda.


Podijeli: Facebook Twiter