Josipović: U djetinjstvu sam obožavao čitati Tarzana

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Predsjednik RH Ivo Josipović na pulskom Sajmu knjiga u Istri zadržao se više od sat i pol vremena, a potom se u kavani Mozart susreo s nakladnicima. S Vojom Šiljkom održao je "Kafe s pokroviteljem", budući da je visoki pokrovitelj ove manifestacije. Na Šiljkov upit sanja li ikada note ili glazbu, Josipović je rekao da sada spava puno manje, da legne oko 4, 4.30 sati, a budi se već u 7.30, no nekada, kada je spavao više, sanjao je zvuk te da igra nogomet, što je bila njegova ljubav iz djetinjstva. "Sanjao sam da sjajno igram i da dajem golove, puno golova", kazao je izvrsno raspoloženi Josipović.

U djetinjstvu je obožavao čitati Tarzana, kojeg ne bi stao čitati dok ga ne bi završio. Na upit koliko ima knjiga, kazao je da ne zna, da ih je imao puno prije negoli je postao predsjednik, a sada stalno mu autori i urednici poklanjaju knjige tako da jednoga dana misli napraviti predsjedničku biblioteku i donirati knjige.

Govoreći o svojim omiljenim autorima, rekao je neće spomenuti hrvatske autore da ne bi nekoga izostavio i da se nekome ne zamjeri. Više je puta, saznali smo, pročitao "Majstora i Margaritu", s radošću je čitao Bachovu biografiju, Stefana Zweiga, "Yourcenarove "Hadrijanove memoare", ali voli i klasike.

Urednik i izdavač Nenad Popović upitao ga je hoće li podržati kandidaturu Pule za europsku prijestolnicu kulture, na što je rekao da hoće, isto kao što će podržati i ostale hrvatske gradove koji se kandidiraju, jer mu je jako stalo da jedan od hrvatskih gradova bude prijestolnica kulture.

Odgovarajući na posljednje Šiljkovo pitanje kako to da je uz glazbu završio i pravo, kazao je "kada bih mislio da sam Mozart, posvetio bih se apsolutno glazbi. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter