Josipović u četvrtak u prvom posjetu papi Franji

Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske (M. MIJOŠEK/arhiva)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak putuje u prvi službeni posjet papi Franji. Očekuje se da će tim posjetom potvrditi kontinuitet dobrih odnosa Hrvatske sa Svetom Stolicom, a razgovarat će i o stanju u Hrvatskoj i u regiji, potvrđeno je u srijedu iz ureda predsjednika.

Osim s papom, Josipović će razgovarati i s državnim tajnikom Svete Stolice Tarcisiom Bertoneom, kojemu je papa Franjo krajem kolovoza imenovao nasljednika, nadbiskupa Pietra Parolina, koji stupa na dužnost samo pet dana poslije, 15. listopada.

Josipović će u Vatikanu održati i predavanje o moralu i politici u tranzicijskoj Hrvatskoj. Govorit će o tome kako politika mora biti bliska moralnim načelima želi li biti bliska ljudima.

Ovo je prvi službeni posjet hrvatskoga predsjednika papi Franji, ali njih su se dvojica upoznala u ožujku kad je Josipović bio na inauguralnoj svečanosti kojom je argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglia (76) preuzeo dužnost čelnika Katoličke crkve.

Hrvatski predsjednik kazao je tada da je svečanost bila iznimno dostojanstvena te da je s novim papom razmijenio nekoliko riječi. "Posebice bih istaknuo riječi pape da u sebi nađemo ljudskost, da budemo solidarni i podijelimo brigu s onima kojima je to potrebno", rekao je tada Josipović novinarima.

Predsjednik Josipović s papom će izmijeniti darove - dat će mu reprint Časoslova opatice Čike, najstarijeg osobnog molitvenika, izrađenog oko 1066. u zadarskom skriptoriju sv. Krševana za Čiku, poglavaricu benediktinskoga samostana sv. Marije. Za Čiku se drži da je bila sestra hrvatskoga kralja Petra Krešimira IV. Original molitvenika čuva se u oksfordskoj biblioteci Bodleiani.

Papa će od hrvatskoga predsjednika dobiti još i čipku od agave sestara benediktinki s Hvara. Jedino one u Hrvatskoj izrađuju takvu čipku, koja se razlikuje od paške ili lepoglavske. Vjernici su u Zadru 2003. tadašnjem papi Ivanu Pavlu II. darovali Časoslov opatice Čike i pašku čipku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter