Josipovic u Bleiburg, partizani u Tezno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Ivo Josipovic, kao što je više puta najavio, posjetit ce Bleiburg: u nedjelju, 20. lipnja, odat ce u Teznom i na Bleiburškom polju pocast žrtvama «križnog puta», masovnog zlocina partizana nad zarobljenim vojnicima i civilima 1945. godine.

Višetjedno Josipovicevo lobiranje u organizacijama antifašista urodilo je plodom pa ce na put s predsjednikom krenuti i predstavnici Saveza antifašistickih boraca Hrvatske na celu s Vesnom Konstantinovic-Culinovic. U delegaciji ce biti i predstavnici srpske i romske nacionalne manjine, zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i SDP-a Nenad Stazic te ravnatelj hrvatske inozemne pastve Ante Kutleša.

Glavni cilj posjeta, objasnili su jucer u Uredu predsjednika, bit ce Tezno, jer je tamo stradalo najviše ljudi. Dio delegacije koju ce predvoditi predsjednik Josipovic nakon toga otici ce i u Bleiburg, gdje je stradalo manje ljudi, ali se profilirao u simbol stradanja žrtava "križnog puta". Vecina predstavnika SAB-a, kao i predstavnici srpske manjine na celu s Pupovcem nece iz Teznog produžiti u Bleiburg.

Žalost zbog nevinih žrtava

- Mi iz SAB-a ici cemo u Tezno izraziti žalost zbog svih nevinih žrtava, ali ne samo onih iz 1945., nego i onih iz 1940., '41., '42., iz Jasenovca. U Bleiburg necemo produžiti jer tamo nemamo što tražiti i nemamo se za što ispricavati, rekao je clan predsjedništva SAB-a Ivan Fumic, zakljucivši da «rat treba konacno završiti, a ekstremiste ostaviti da se kuhaju u vlastitoj mržnji».

Posjet Bleiburgu, objašnjavaju pak u Uredu predsjednika, usmjeren je odavanju pocasti nevinim žrtvama bez namjere ikakvog povijesnog revizionizma.

- Imamo jasna saznanja tko je bio tko, tko je bio na strani pobjednika, a tko je pružao otpor i nakon završetka rata i time uvukao u obracune i stradanja i mnoge civile. No, svaka žrtva, bilo da je nevina ili kriva, ali ubijena bez sudenja, zaslužuje ljudski pijetet, objašnjavaju u Uredu predsjednika motive Josipovicevog posjeta Bleiburgu.

Dostojanstven posjet

Josipovic i njegovi suradnici posebno su zadovoljni cinjenicom da su se predstavnici SAB-a odlucili pridružiti delegaciji i odati pocast bleiburškim žrtvama.

- To je cin jakih i hrabrih ljudi, pobjednika koji su spremni suociti se i s tamnim stranama te svoje pobjede. Bit ce to dostojanstven posjet kojim cemo se svi ponositi, uvjeren je naš sugovornik u Uredu predsjednika.

Josipovicev protukandidat na predsjednickim izborima i žestoki politicki rival Andrija Hebrang pozdravio je potez predsjednika Republike rijecima: «Svaka mu cast! Sve mu opraštam zbog ovoga!».

- Radi se o velikom iskoraku jer i rezolucija Vijeca Europe kaže da nema pomirenja bez odavanja pocasti svakoj žrtvi bilo koje totalitarne ideologije, istaknuo je Hebrang.


Podijeli: Facebook Twiter