Josipović: U 2013. i uspjeh i razočaranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović velikim uspjehom Hrvatske u 2013. godini smatra ulazak u Europsku uniju, no razočaran je događajima na političkoj sceni na kojoj su prevladavali ideološki sukobi, kao i nedovoljnim rezultatima "u ekonomskoj sferi".

"Imam dvojak osjećaj kad govorim o 2013. godini", rekao je Josipović večeras u Dnevniku HTV-a. Veliki uspjeh, ističe, bio je ulazak u Europsku uniju, a sve provedene reforme dale su nadu da Hrvatska može brzo iskoristiti 'benefite' koje nosi EU.

"Međutim, drugih šest mjeseci su ipak značili određeni pad, posebice kad vidimo političku scenu gdje prevladavaju ideološki sukobi i to ne uvijek na razini koju bismo voljeli da postoji", ocijenio je predsjednik dodavši kako zbog toga postoji "određeno razočaranje", kao i zbog činjenice "da u ekonomskoj sferi nismo učinili sve ono što je željeno".

"Međutim, ja tih šest mjeseci gledam kao jednu oscilaciju, a ne kao trend i vjerujem da Hrvatska može bolje i Hrvatska će to bolje i učiniti", ustvrdio je.

Govoreći o velikom broju nezaposlenih, Josipović je rekao kako je najstrašnije da su najveći dio njih mladi, odnosno pripadnici generacije koja je najobrazovanija. Visoka nezaposlenost mladih je, smatra predsjednik, izazov europske razine.

"Čini mi se da sudbina Europe, europskog projekta, kvalitete i demokracije svih društava, pa i Europe, ovisi o tome hoćemo li mladima uspjeti osigurati odgovarajuću priliku", ocijenio je.

Potvrdio da je dobio izvješće tajnih službi vezano uz događaje na Dan sjećanja u Vukovaru, kada je državnome vrhu onemogućeno da sudjeluje u Koloni sjećanja, no nije govorio o pojedinostima kazavši kako je izvješće "tajne naravi". Same događaje u Vukovaru 19. studenoga ocijenio je kao "najteži događaj" u svom dosadašnjem predsjedničkom mandatu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter