Josipovic: U 20 godina priznate RH postajali smo bolji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic izjavio je da je Hrvatska u prvoj fazi državnosti imala problema s demokratskim standardima no da smo u konacnici "postajali bolji".

"U prvoj fazi državnosti imali smo ozbiljnih problema s odredenim demokratskim standardima, imali smo ratne zlocine za vrijeme Domovinskog rata, pretvorbu i privatizaciju koja je cesto bila nezakonita, a nekad i duboko nemoralna", izjavio je u Dnevniku HTV-a predsjednik Ivo Josipovic ocjenjujuci 20 godina medunarodno priznate RH. Dodao je kako su "uvijek odgovorni oni koji obnašaju vlast". "Bilo je i dobrih stvari, povijest nije crno-bijela, postajali smo bolji", rekao je Josipovic.

Uoci sutrašnje 20. obljetnice medunarodnog priznanja Hrvatske, reporterka HTV-a Stela Kolar Borovcak za Dnevnik plus razgovarala je s predsjednikom Ivom Josipovicem. Govorio je o rezultatima koje smo postigli tijekom tog vremena, ali i o svojim daljnjim potezima, te trenutacnoj situaciji u zemlji.

Prisjecajuci se obljetnice priznanja, naglasio je da je to bio veliki poticaj jer je tada Hrvatska dobila moralnu podršku i medunarodno pravno priznate mehanizme vlastite obrane.

Kako se uz priznanje RH obilježava se i 14 godina od mirne reintegracije Vukovara, Josipovic je ocijenio da je mirna reintegracija i Erdutski sporazum te ono što se dogadalo do završetka mirne reintegracije pokazalo koliko je akceptiranje europskih vrijednosti bilo važno za Hrvatsku.

"Hrvatska je vratila jedan velik i važan dio teritorija na miran nacin, to je prica o uspjehu ne samo Hrvatske nego i medunarodne zajednice. To je u prvom redu bila pobjeda hrvatskih gradana", naglasio je napomenuvši da se u reintegriranom podrucju obnovio zajednicki život, bez obzira što možda ima odredenih problema i neslaganja, ali se pokazalo da Hrvati, Srbi i druge manjine mogu živjeti zajedno.

Na upit kako ni 20 godina nakon priznanja ne znamo tko su heroji Domovinskoga rata, Josipovic je rekao da se to zna i da heroji postoje. "Medu braniteljima je jasno tko je tko i zato se govori o važnosti objave registra branitelja, ne zato da se bilo koga difamira vec da se napravi odredena diferencijacija tko je na koji nacin branio domovinu", rekao je predsjednik isticuci da je došlo vrijeme da se govori o herojima Domovinskog rata.

Drži i da smo mogli u EU uci i ranije da su se prije provele reforme, ocjenivši da je politika ta koje je donekle usporavala put ali da je u zadnjem periodu (godinu, dvije) ucinjen izuzetan napor kada su promijenjeni brojni zakoni te vodena intenzivna borba protiv korupcije.

Komentirajuci odnose s predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor u oporbi, kazao je kako je u odnosu s njezinom vladom bilo dobrih i loših trenutaka i da nema razloga da ne suraduje sa svim politickim strankama u RH.

Nije ocijenio prve poteze vlade jer je tek na pocetku, no istaknuo je da je vlada svjesna problema te da se ocekuje da adekvatno na njih reagira. Misli i kako je vrijeme da se osim o državnoj intervenciji, razmišlja i o promjeni nacina razmišljanja te kreiranju kulta rada, što je nužno za napredak.

Ponovio je da EU nije ni raj niti pakao te da ocekuje da ce biti bolje, a "što ce se i ostvariti ako budemo znali koristiti mehanizme koje Europa nudi".

Najavio je da se nakon referenduma otvara mogucnost da se posveti i drugim ustavnim zadacama. "Cekaju nas ozbiljni razgovori o tome kamo idu naše Oružane snage i sustav sigurnosti. Želim izaci s nekim inicijativama, koje vlada može i ne mora prihvatiti, ali koje ce smjerati na poboljšanje stanja u RH", rekao je Josipovic pojasnivši da se radi o nekoliko važnih reformi - reformi poreznog sustava, znanosti i visokog obrazovanja, reformi sustava socijalne sigurnosti te sporta.

Na upit hoce li se zalagati da RH dobije novu avio-flotu, rekao je da ce tu odluku donijeti ministar financija te da su želje jedno a realnost drugo.

Svecanost u povodu 20. obljetnice medunarodnog priznanja Republike Hrvatske održat ce se na zagrebackome Cvjetnom trgu u nedjelju 19,15 sati.


Podijeli: Facebook Twiter