Josipović: Svecima proglašeni zagovornici dijaloga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedjeljna svečanost u Vatikanu bila je impresivna jer je papa Franjo svecima proglasio dvojicu papa koji su bili velike figure i zagovornici dijaloga u dvadesetom stoljeću, ocijenio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Rimu prvu dvostruku kanonizaciju papa u povijesti Katoličke crkve.

Kanonizacija Ivana XXIII. i Ivana Pavla II., dvojice papa koje promatrači smatraju suprotstavljenim licima Crkve, u svijetu se vidi kao papin majstorski zamišljen potez kojim kani ujediniti konzervativnu i reformatorsku struju katoličanstva. Proglašenju svecima nazočilo je 98 izaslanstava država iz cijeloga svijeta i međunarodnih organizacija, među kojima su bila 24 državna poglavara i monarha, od španjolskog kralja do predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea.

- Kanonizacija je bila zaista impresivna, bilo je mnogo delegacija, predvođenih predsjednicima država, vlada i okrunjenim glavama, rekao je Josipović koji je također nazočio povijesnom događaju.

- Svecima su postali pape koji su proklamirali dijalog. Ivana XXIII. zvali su "dobri papa", reformirao je Crkvu, otvorio se prema drugim konfesijama, i prema onima koji nisu vjernici, a za Ivana Pavla II. znamo da je bio velika figura druge polovice i kraja dvadesetog stoljeća i znamo koliko je učinio za Hrvatsku, rekao je Josipović.

Istaknuo je da su oni važne, velike ličnosti koje su utjecale na cijelo čovječanstvo bez obzira na to pripadali ili ne pripadali Katoličkoj crkvi, a politika koju su vodili bila ja politika mira, tolerancije i razumijevanja.

Po njegovim riječima, cijela poruka kanonizacije bila je vrlo pozitivna. "Posebno je zanimljiva dobra volja, dobar duh koji je isijavao iz ljudi", komentirao je hrvatski predsjednik misu na kojoj je bilo osamsto tisuća vjernika.

Petsto tisuća ljudi natiskalo se na Trgu svetog Petra i u Ulici pomirenja koja vodi do trga i u okolnim ulicama, a još oko 300.000 u gradu uz 17 golemih videozidova, objavila je Sveta Stolica.

Na misi je sudjelovalo 850 kardinala i svećenika.

Među tisućama hodočasnika bili su i Hrvati koji pamte tri posjeta Ivana Pavla II. kojega u Hrvatskoj smatraju zaslužnim za međunarodno priznanje države početkom devedesetih.

- Kad je riječ o našim hodočasnicima, svi se sjećaju vremena našeg osamostaljenja, Domovinskog rata, svih onih dobrih poruka koje su pomogle Hrvatskoj da se etablira u međunarodnoj zajednici, u čemu je Ivan Pavao II. odigrao golemu ulogu, rekao je Josipović.

Poruke novoga sveca Ivana Pavla II. poticale su na praštanje, ocijenio je.

- Cijelo vrijeme rata pozivao je na mir, razumijevanje i praštanje i mislim da su te njegove poruke i danas aktualne, rekao je predsjednik Josipović te zaključio: "U vrijeme kad je rat još bjesnio, poruke koje je papa slao bile su melem na ranu i pomogle su ljudima da razumiju da je mir potreban i da moramo učiniti sve, da očuvamo svoju slobodu i neovisnost, ali i da praštamo i imamo razumijevanje, da gradimo društvo tolerancije". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter