Josipovic: Splitski gay pride test demokraticnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic izjavio je danas nakon sastanka s organizatorima splitske Povorke ponosa da ce to biti test naše demokraticnosti te kako ne vjeruje da ce doci do promjene lokacije njezina održavanja, što traži skupina protivnika gay pridea, buduci da je pravo na mirno okupljanje ustavno pravo.

"Gay pride u Splitu je test naše demokraticnosti i spremnosti da svakog covjeka i jedinku prihvatimo kao ravnopravnu i jednaku nama. Taj test svi možemo i moramo položiti", rekao je Josipovic nakon što je razgovarao s predstavnicima udruga Domine, Kontra i Iskorak koje 9. lipnja organiziraju drugu splitsku Povorku ponosa.

Rekao je da nece doci na Split Pride, ali je danas došao izraziti podršku organizatorima. "Informiran sam da se pripreme odvijaju u redu i uvjereni smo da ce sve dobro proci. Možda ce biti malo nervoze, ali sam siguran da ce Split gay paradu odraditi u najboljem demokratskom duhu", rekao je Josipovic.

Bez obzira kakav netko ima osoban odnos prema istospolnim zajednicama, moramo prihvatiti ljude kao ravnopravne, dodao je.

Na upit kako komentira zahtjev skupine Splicana okupljenih u incijativi da se promijeni lokacija održavanja ovogodišnjeg gay pridea i da se ne dopusti povorci da se krece kao prošle godine od ?ardina kroz Marmontovu ulicu do Rive, Josipovic je kazao kako ne vjeruje da ce se to dogoditi.

"Znamo da je pravo na mirno okupljanje ustavno pravo, a policija ce, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova, u okviru svojih nadležnosti donijeti odgovarajucu odluku", dodao je Josipovic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter