Josipović: SOA nije nadzirala Slavka Linića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović predstavio je danas rezultate kontrole sigurnosno-obavještajnog sustava koja je pokazala da taj sustav u sukobu bivšeg ministra financija Slavka Linća i premijera Zorana Milanovića nije bio zloupotrijebljen, no izvješće ne obuhvaća eventualno postupanje policije i DORH-a.

"U izvjećima SOA-e i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) nedvojbeno je utvrđeno da postupanja prema gospodinu Liniću i članovima njegove obitelji od strane SOA-e nije bilo", rekao je Josipović na konferenciji za novinare. Napominje da analiza koju je predstavio "ne obuhvaća moguće djelovanje DORH-a i policije, sukladno Zakonu o kaznenom postupku ili Zakonu o policiji", jer predsjednik nema ovlasti provoditi i tu kontrolu.

Predsjednik navodi da je Ured VNS-a proveo temeljitu istragu te razgovarao s ravnateljem SOA-e i 20 rukovoditelja, obavio uvide u dokumentaciju i elektronske baze podataka kojima se koristi SOA. Uvidom je utvrđeno da nije bilo postupanja, kao i da se Linićevo ime spominje u nekim starijim dokumentima iz čijeg je sadržaja utvrđeno da je Linić bio "krajnji korisnik informacija", navodi predsjednik.

Riječ je o informacijama i provjerama koje su provedene u odnosu na pojedine službenike ministarstva financija, sigurnosnoj provjeri samog Linića temeljem zakonskih ovlasti, zbog toga što je bio ministar financija, a jedna informacija odnosi se i na prijetnju koju je Linić dobio putem Facebooka, objašnjava Josipović. Postoji i set dokumenata u kojima se Linić spominje, ali ne zbog nadzora, već su određene osobe koje su bile pod nadzorom spominjale ili komentirale određene Linićeve postupke, dodaje.

Provedena je i provjera u Operativno-tehničkom centru za nadzor telekomunikacija (OTC) koji tehnički omogućava prisluškivanje i ispise telefonskih komunikacija po kriteriju telefonskog broja i imena. Utvrđeno je da od strane SOA-e ni od strane onih mjera koje idu preko OTC-a nije bilo postupanja prema Liniću, navodi Josipović. Osim što ne obuhvaća eventualno djelovanje policije i DORH-a, analiza ne obuhvaća ni eventualne mjere traženja ispisa poziva temeljem Zakona o kaznenom postupku i Zakona o policiji jer ta dva zakona, kazao je Josipović, omogućavaju da se ispisi traže izravno od operatera.

"S obzirom da je riječ o nadzoru policijskih aktivnosti koje ne idu preko OTC-a, koji kontrolira Ured VNS-a, to u ovom izvješću nije obuhvaćeno", objašnjava. Podsjeća da je već ranije upozoravao kako nije dobro rješenje kojim se omogućava traženje ispisa izravno od operatera te da bi bilo dobro da se ono promijeni "i da se unificira postupanje te vrste na način da svaki nadzor ide preko OTC-a". Kazao je kako izvješće ne pokriva ni eventulano postupanje PNUSKOK-a prema Liniću. "O djelovanju PNUSKOK-a treba raščistiti s nadležnim tijelima, pa je i to sasvim sigurno otvoreno i pretpostavljam da će se time baviti i DORH", rekao je Josipović. Za DORH je i pitanje, kazao je Josipović, hoće li Linić snositi posljedice zbog svojih optužbi na račun premijera Milanovića, odnosno postoji li mogućnost da ga se sankcionira zbog širenja lažnih informacija. Izvješće se nije bavilo, kazao je Josipović, ni Linićevim optužbama na račun Siniše Petrovića, predsjednika Nadzornog odbora Ine - da je pogodovao MOL-u na štetu hrvatskih interesa.

Informacija o nadzoru najvjerojatnije će biti podnesena na skorašnjoj sjednici VNS-a koja je već ranije dogovorena na temu godišnjih izvješća te zapošljavanja u sigurnosnim službama, kazao je Josipović. U tome što je izvješće SOA-e "procurilo" u javnost i prije njegove današnje konferencije za novinare nije bilo povrede tajnosti, rekao je na upit novinara. Izvješće nije bilo tajno te je, kaže predsjednik, moguće da su ljudi koji su radili na njemu s nekim razgovarali. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u nedjelju da nije bilo zlouporaba od strane policije prema bivšem ministru financija Slavku Liniću.

"Zlouporaba policije nije bilo, ali ako DORH izda nalog za provjeru bilo koje činjenice, policija će postupiti kao i u svim drugim slučajevima", rekao je Ostojić u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2". Uskok je jučer izvijestio da je od policije zatražio pokretanje istrage i "poduzeo sve potrebne radnje" kako bi provjerio tvrdnje bivšeg ministra financija Slavka Linića, koji je prošlog tjedna iznio brojne optužbe na račun premijera Zorana Milanovića. Bivši ministar financija Linić optužio je premijera Milanovića da je koristio "medijske spletke" kako bi ga proglasilo kriminalcem i smijenio.

Time je, ustvrdio je Linić, Milanović štitio članove svoje obitelji, prijatelje i parcijalne interese jednog interesnog kruga, zanemarujući pri tom državne interese. U kasnijim medijskim istupima Linić je izrazio uvjerenost da Milanović koristi sigurnosno-obavještajni sustav kako bi ga uhodio s krajnjim ciljem da ga uhiti. Predsjednik Josipović nakon tih je optužbi zatražio izvješće SOA-e kao i izvanredni nadzor Ureda VNS-a kako bi se utvrdilo je li premijer Milanović zlouporabio sigurnosno-obavještajne službe za obračun s Linićem.

Bijelić: policija nije nadzirala Linića

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić ustvrdio je danas da policija nije poduzimala nikakve aktivnosti koje bi se mogle svesti pod nadzor bivšeg ministra financija Slavka Linića.

"U ovom trenutku mogu odgovorno reći da policija, ni prije ni nakon tiskovne konferencije na kojoj je premijera Zorana Milanovića optužio za zlouporabu službi, nije poduzimala nikakve aktivnosti koje bi se mogle podvesti pod nadzor gospodina Linića", rekao je Bijelić novinarima u Saboru, gdje je podnio godišnje izvješće Antikorupcijskom vijeću. Kazao je da je policija krenula u izvide odmah nakon Linićeve konferencije za novinare u četvrtak, na kojoj je bivši ministar premijera optužio da je zloupotrijebio obavještajni aparat i policiju kako bi se s njim obračunao, da je štitio svoga prijatelja Sinišu Petrovića iako je u Nadzornom odboru Ine donosio odluke koje nisu u skladu s nacionalnim interesima, te da su članovi Milanovićeve obitelji dobili povoljan kredit od HBOR-a.

"Dobili smo nalog DORH-a da provedemo izvide kako bi provjerili sve Linićeve navode. Izvidi su krenuli odmah nakon Linićeve konferencije za novinare, a konkretni nalog dobili smo tijekom jučerašnjeg dana", rekao je Bijelić. Uvjeren je da će rezultati policijskog izvida biti gotovi u sljedećih nekoliko dana, no upozorio je da svoj posao, osim policije, moraju obaviti i druge institucije, prije svega Porezna uprava. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nije, pak, želio potvrditi ni opovrgnuti je li Linić bio predmet obrade DORH-a i policije prije konferencije na kojoj je iznio optužbe na Milanovićev račun.

"Ne mogu odgovoriti tko je predmet istrage prije tiskovne konferencije ili poslije, prije četvrtka ili petka ili bilo kojeg drugog dana. Dali smo priopćenje u kojem smo jasno i transparentno kazali - sve što je rekao gospodin Linić će se ispitati i javnost će o tome biti obaviještena", kazao je Cvitan. Objasnio je da DORH i Uskok rade čitav niz aktivnosti o kojima ne mogu javno govoriti te ponovio da će javnost biti obaviještena o nalazima izvida, odnosno o zaključku je li bilo kaznenih djela o kojima Linić govori. "Ispitat ćemo sve okolnosti i sve navode o kojima je govorio gospodin Linić", poručio je Cvitan, ističući kako ne može reći kada će rezultati izvida biti poznati, ali da se osobno trudi da to bude brzo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter