Josipović: Sigurnosni sustav RH možda ugrožen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je objavljeno da je Tomislav Karamarko kao ravnatelj SOA-e primio u službu čovjeka koji nije prošao sigurnosnu provjeru, predsjednik Ivo Josipović predložio je sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi se raspravljalo o zapošljavanju u sigurnosnim službama. Da bi se ta inicijativa realizirala, s njom se mora složiti i premijer Zoran Milanović.

- Još ga nisam pitao o tome, pa vaš se tekst (iz Novog lista) pojavio tek u petak. Učinit ću to idućih dana, a prije toga ću od službi zatražiti izvješće o kadrovskoj politici. Naravno, isto izvješće bit će predano i premijeru. Moram reći, ne mogu smisliti razlog zbog kojeg premijer Milanović ne bi prihvatio sjednicu VNS-a. Možda se varam… Sabor se problemom bavi na drugi način i s drugim mogućnostima reakcije, i to nije inkompatibilno.

- S obzirom na brzinu vaše reakcije, činilo se kao da niste tek u petak došli na ideju da se VNS sastane na temu zapošljavanja u sigurnosnim službama.

- Iako je kadrovska politika nešto o čemu se uvijek razmišlja, nisam mislio da se njome treba baviti VNS. Naime, sve dobre i loše strane te politike mogle su se raspraviti i unutar službi. Međutim, kad je izašlo da je u službu primljena osoba s višekratno negativnim sigurnosnim procjenama, kada su s tim povezani politika i mediji, navodno da postoji i poveznica prema stranim službama, mislim da problem treba raspraviti na razini Vijeća koje strateški upravlja sigurnosnim službama.

Glavni razlog i cilj sjednice, kako ga vidim, nije konkretni slučaj, time se sada moraju pozabaviti druga državna tijela. Ovaj je slučaj povod za sjednicu na kojoj bi se trebala razmotriti kadrovska politika i procedure prijema u službe, s ciljem da se takvi slučajevi više ne ponove.

- Jeste li dokučili otkud tolika želja pojedinih ljudi da se zaposle u obavještajnoj službi, pa makar mimo propisa?

- Sigurno, dobre plaće su jedan od razloga. Pripadnici službi, zbog uvjeta rada, ograničenja koja imaju i rizika, i zaslužuju pristojne plaće. Ima tu i drugih mogućih, osobnih razloga u koje je teško ulaziti i generalizirati ih. Ne treba podcijeniti ni interes pojedinih političkih krugova da u službama imaju "svoje" ljude.

- Je li zbog zapošljavanja mimo kriterija došlo do narušavanja sigurnosnog sustava?

- Rekao bih da je on, ako je točno ono što sugeriraju objavljeni dokumenti, potencijalno ugrožen. Valja provjeriti je li došlo i do konkretnog ugrožavanja. (D. CIGLENEČKI/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter