Josipovic se u Knessetu ispricao za zlocine nad Židovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic održao je u srijedu govor u izraelskom parlamentu Knessetu, u kojemu se ispricao za zlocine nad Židovima pocinjene tijekom Drugog svjetskog rata na tlu Hrvatske, te porucio da mira na Bliskom istoku ne može biti bez kompromisa.

U svom govoru, kojim je zakljucio službeni dio iznimno sadržajnog višednevnog posjeta Izraelu, Josipovic je isto tako rekao da ce Izrael ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dobiti još jednog prijatelja u toj organizaciji. Svecanoj sjednici parlamenta na kojoj je govorio Josipovic nazocili su izraelski predsjednik Shimon Peres, premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Knesseta Reuven Rivlin.

Josipovic je pred izraelskim zastupnicima rekao da je u "Hrvatskoj antifašisticki pokret bio široko rasprostranjen", te da je i on sam "sin Titova partizana". "Ali istina je i da se jedan od najužasnijih, kriminalnih, nacistickih kolaboracionistickih režima u Europi pojavio ... unutar hrvatskog nacionalnog tijela", rekao je Josipovic u govoru pred Knessetom.

"Uvijek iznova, moramo se suocavati s neugodnom cinjenicom da su, uz slavni antifašisticki otpor, postojali pripadnici našega naroda koji su bili organizirani u izvršenju strahotna zlocina protiv covjecnosti", kazao je Josipovic.

"U izvitoperenu umu ustaša, nearijevci - Srbi, Židovi i Romi, baš kao i ustaški politicki protivnici - morali su biti pometeni s lica Zemlje", rekao je hrvatski predsjednik, dodajuci da se toga "moramo uvijek prisjecati ... jer naša djeca moraju znati što je dobro, a što zlo".

"I evo me, ovdje, stojim pred parlamentom izraelske države, i još važnije, stojim pred djecom Hrvatske, i bez dvojbenosti, ja se ispricavam. I molim preživjele žrtve holokausta, vas i sve druge žrtve za oprost", rekao je Josipovic.

On se u nastavku govora osvrnuo i na bliskoistocni mirovni proces kazavši da su se tijekom njegova boravka u Izraelu najcešce ponavljale dvije rijeci: mir i suradnja.

"Naše nas iskustvo uci da mir nije moguc osim ukoliko se strane u samima sebi ne pomire sa stvarnosti. Ono nas uci da mir nije moguc bez kompromisa", rekao je Josipovic. Naglasio je da rješenje za bliskoistocnu krizu na temelju dviju država mora "poceti i završiti u uzajamnom priznanju izraelske države od strane Palestinaca, i palestinske države od strane izraelske države". "Mi smo naucili bolnu lekciju, i naša je dužnost da upozorimo: san o uništenju drugih završava budenjem u nocnoj mori", rekao je hrvatski predsjednik.

Josipovic je takoder naglasio da je Hrvatska pred stupanjem u Europsku uniju, te da je "mira željni Izrael" pred dobivanjem je još jednog prijatelja i saveznika u Uniji.

Govoreci o mogucnosti jacanja gospodarske suradnje izmedu dviju zemalja, Josipovic je kazao da se Hrvatska divi izraelskom uspjehu u stvaranju jednog od najuspješnijih gospodarstava znanja. "Mi želimo ostvariti vlastiti probitak od izraelskoga cuda znanja, i ucinit cemo sve kako bismo suradnju u razvoju gospodarstva utemeljena na znanju ucinili što djelotvornijom", rekao je.

"Nudimo vam prijateljstvo i partnerstvo za buducu dobrobit naših zemalja i ljudi", naglasio je Josipovic.

Hrvatski predsjednik takoder je ponovio da bi se uskoro mogle prihvatiti izmjene zakona o povratu imovine koje ce ukljuciti i povrat imovine oduzete za vrijeme Drugog svjetskog rata. "Proces denacionalizacije do sada je pokrio samo žrtve komunistickog razvlaštenja posjeda. Bilo bi, medutim, pravedno i odgovorno kada bi se i žrtve holokausta ukljucile u zakon o povratu imovine", rekao je Josipovic.

Predsjednik Knesseta Rivlin je, opisujuci Josipovica kao svestranog covjeka, glazbenika, pravnog strucnjaka i državnika, rekao da pozdravlja njegove "iskrene i hrabre rijeci, te prijateljstvo izmedu Hrvatske i Izraela".

Netanyahu je pak kazao da "nakon strašne tragedije tijekom Drugog svjetskog rata, kad je u Hrvatskoj ubijeno 80 posto Židova", Josipovicevo vodstvo "simbolizira nadu da buducnost može biti drugacija". "Siguran sam da vaš posjet ovdje simbolizira ne samo novo prijateljstvo vec i novo partnerstvo izmedu naših dviju zemalja", rekao je Netanyahu.

U sklopu programa u Knessetu Josipovic se odvojeno sastao s predsjednikom parlamenta Rivlinom i s celnicom glavne oporbene stranke Kadime Tzipi Livni, a ispred zgrade parlamenta položio je vijenac na spomenik palim izraelskim borcima.

Posjetom Knessetu Josipovic je završio službeni dio posjeta Izraelu tijekom kojega je razgovarao sa svim najvišim izraelskim dužnosnicima. Na celu hrvatskog izaslanstva posjetio je memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem gdje je položio vijenac, a posjetio je i Ramalah gdje se sastao s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom.


Podijeli: Facebook Twiter