Josipović se premišlja, Vlada sprema ratifikaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović zatražio je, kako su nam kazali u njegovom uredu, izvorni Sporazum o granici s BiH iz 1999. godine, koji namjerava proučiti, konzultirati se potom sa stručnjacima za granična pitanja te članovima svog savjeta za vanjsku politiku, i tek nakon toga izvijestiti javnost što misli o namjeri Vlade da Sporazum ratificira.

U Banskim dvorima to su Josipovićevo oklijevanje dočekali s iznenađenjem budući da je predsjednik još u listopadu 2010. godine, u vrijeme HDZ-ove Vlade, samoinicijativno govorio u korist Sporazuma.

"Svjesni smo da postoji sporazum koji je potpisao predsjednik Tuđman a koji nije bio ratificiran. To je jedan o mogućih načina rješavanja otvorenih graničnih pitanja između Hrvatske i BiH. Mislim da taj Sporazum u dobroj mjeri zadovoljava interese obiju državi i načelo da granice bivših republika postaju granice današnjih država", istaknuo je tada u Dubrovniku Josipović nakon susreta s članom predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

"Zar je moguće da predsjednik nije pročitao Sporazum kad ga je prije dvije godine podržao?", zapitao se stoga jučer jedan visoki Vladin dužnosnik.

Dok se Josipović premišlja, u Vladi već pripremaju ratifikaciju. U Kukuriku koaliciji odlučili su već da će za taj postupak dovoljna biti potpora obične većine zastupnika što znači da bi Sporazum, uz potreban kvorum od 76 zastupnika, mogao proći sa svega 39 glasova. Razlog je da je u ovom slučaju riječ tek o utvrđivanju, a ne mijenjanju već postojeće granice. Ustav propisuje da se samo promjena granice izglasava u Saboru dvotrećinskom većinom.

Josip Leko koji u odsustvu Borisa Šprema predsjedava parlamentom. Leko ipak vjeruje da je Vlada, prije nego se odlučila za običnu većinu, dobro razmotrila dokument.

Moglo bise zaključiti da će, unatoč činjenici da se lokalni HNS-ovi i SDP-ovi dužnosnici već javno protive ratifikaciji, ona ipak proći bez problema. S tim da bi, naravno, za Kukuriku koaliciju bilo važno da, u trenutku glasovanja, u njihovim redovima nema disidenata koji će dignuti ruku protiv Sporazuma.

Predsjednik HNS-ovog Kluba zastupnika Jozo Radoš ne očekuje nikakve poteškoće i vjeruje da će biti jedinstveni. (D. CIGLENEČKI, I. FRLAN)


Podijeli: Facebook Twiter