Josipovic se obratio gradanima uoci referenduma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Poštovane gradanke, poštovani gradani Republike Hrvatske,
u nedjelju je veliki dan! Imamo referendum, svecanost demokracije u kojoj cete Vi, gradanke i gradani, donijeti jednu od najvažnijih odluka u hrvatskoj povijesti. Odlucit cete o tome hoce li naša domovina, naša Hrvatska, svoje snage i napore za izgradnjom pravednog, bogatog i uspješnog društva udružiti sa zemljama Europske unije ili ce sama pokušati ostvariti želje gradana za boljim životom.

Naša je povijest teška i kod mnogih budi sumnju u zajedništvo s drugim zemljama i narodima. Strah od novog, nepoznatog, nepovjerenje u još nedovoljno nam izgradene državne institucije i politiku, nepravde koje gradani precesto osjecaju, pa i težak i predug put do EU-a neke od naših ljudi odvracaju od ideje europskog zajedništva. Ali punu slobodu, ljudska prava, politicke, gospodarske i poduzetnicke slobode, radnicka prava, slobodu savjesti, govora i vjere, željeni osobni standard gradana, vrijednosti cije nam je ostvarenje omogucio pobjednicki Domovinski rat moguce je, u uvjetima globalizacije, ostvariti u svoj punini samo u europskim okvirima. EU nam jamci trajan mir i stabilnost.

Ulaskom u EU Hrvatska ne gubi svoju suverenost i svoje bogatstvo. Naše prirodne ljepote i resurse nitko nece oteti. Hrvatsko ime, jezik i kulturu necemo zaboraviti, oni ce više nego ikada biti važan dio europske baštine. Hrvatskom nece vladati EU! Upravo suprotno, Hrvatska ce zajedno s drugim clanicama ravnopravno upravljati Europskom unijom, jednom od najsloženijih i najuspješnijih državnih zajednica u povijesti covjecanstva. Kao i druge zemlje EU-a, ulažemo dio svog suvereniteta da bismo imali više državnosti, više snage, više mogucnosti.

Da, ekonomska je kriza zahvatila dobar dio svijeta, pa i EU, i našu Hrvatsku. Je li kriza razlog da Europi kažemo ne? Upravo suprotno, kriza je još jedan razlog da Europi kažemo da. Europa nije uzrok krize, uzrok su slabosti nacionalnih ekonomija, a Europa je lijek. Možete li zamisliti kako bi kriza izgledala u najugroženijim državama da im Europa nije pružila pomoc?!

Hoce li Europa riješiti sve naše probleme? Sigurno nece. Europa je velika prilika, a o nama samima ovisi hocemo li je i kako iskoristiti. Do sada su sve novoprimljene države, neke više, neke manje, ulaskom u EU unaprijedile svoje društvo i podigle standard gradana, i nijedna nije poželjela napustiti EU. Zašto bi Hrvatska bila drukcija, manje sposobna!?

Clanstvo u EU-u, slikovito, znaci ulazak u veliku utakmicu, gospodarsku, znanstvenu, umjetnicku; utakmicu koja ce svojim gradanima osigurati vece slobode i bolji životni standard. U toj utakmici mogu svi pobijediti. Ali, pobjeduju samo hrabri i odlucni, oni koji su spremni graditi kult rada, koji vjeruju u svoju snagu, kreativnost svojih gradana, vjeruju u svoje poduzetništvo, svoju kulturu, znanost i tradiciju, koji poštuju sebe i druge.

Vjerujem u Hrvatsku i njene gradanke i gradane! Nemojmo se bojati izazova! Siguran sam da imamo hrabrosti, snage i mudrosti da kroz institucije EU-a sebi i svojoj djeci osiguramo prosperitet kakav bez EU-a nikada ne bismo mogli ostvariti.

Poštovane gradanke i gradani Republike Hrvatske, referendum koji je pred nama svakoj gradanki i svakom gradaninu, svakome od nas, pruža jednaku priliku i jednaku odgovornost da svojim glasom odredi kakva ce biti buducnost Hrvatske. Izaci cu na referendum i glasati za europsku Hrvatsku. Pozivam i vas, iskoristite i vi svoje pravo glasa, izidite na referendumu, recite DA Hrvatskoj, recite DA Europi!

Vaš predsjednik, Ivo Josipovic"

 


Podijeli: Facebook Twiter