Josipović: Sanirati dugogodišnje probleme u proračunu

Sanirati dugogodišnji probleme u proračunu i ospodarstvu, Ivo Josipović (M. MIJOŠEK)
Sanirati dugogodišnji probleme u proračunu i ospodarstvu, Ivo Josipović (M. MIJOŠEK)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović iz New Yorka je komentirao sjednicu Vlade na kojoj je donesena odluka o dizanju međustope PDV-a, ocjenjujući kako Hrvatska očito ulazi u razdoblje kada će se morati sanirati dugogodišnji problemi u proračunu i u samom gospodarstvu.

"Te mjere kojih će sasvim sigurno biti još, i mnoge neće biti popularne, morat će se procjenjivati s aspekta funkcionalnosti i s aspekta pravednosti, što je meni osobito važno. Dakle, je li u situaciji kada se mora ići na određene rezove pravedno raspoređen teret", rekao je Josipović.

Upitan ima li u vezi s tim planiran sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, predsjednik Republike odgovorio je da će sasvim sigurno nove mjere razmotriti sa svojim Gospodarskim savjetom i premijerom s kojim se redovito vidi i čuje.

Na pitanje bi li kao predsjednik države dao potporu ostavci Vlade i prijevremenim izborima, što traži oporba, Josipović je rekao da njegova pozicija ne dozvoljava svrstavanje na taj način i da je on predsjednik svih građana i svih stranaka.

"Ja sam tu da budem određeni moderator i da na taj način pozitivno utječem na politički život. Nravno, odnos oporbe i vlasti je nešto što ima svoje korijene u suštini parlamentarne demokracije i samo tim kriterijem možemo razgovarati o tom prijedlogu", zaključio je. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter