Josipovic s predstavnicima LGBT osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci održavanja ovogodišnjih povorki ponosa u Zagrebu i Splitu, predsjednik Ivo Josipovic primio je u cetvrtak u svom uredu izaslanstva udruga "Kontra", "Iskorak" i "Domine", najavivši svoju potporu toj prosvjednoj manifestaciji kojom se traži zaštita prava LGBT osoba.

Predstavnici udruga razgovarali su s Josipovicem o pripremama za ovogodišnji Split Pride, koji ce se održati 9. lipnja, zatražili njegovu potporu za manifestaciju i za njihove zahtjeve u zaštiti prava na obiteljski život istospolnih parova.

Ovogodišnja tema splitske povorke, pravo na obiteljski život istospolnih parova, na žalost ista je kao i prošle godine buduci da od tada na tom podrucju nije bilo apsolutno nikakvih pomaka, rekla je Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra nakon sastanka s Josipovicem.

Izrazila je nadu da ce se ove godine više razgovarati o temi prosvjedne povorke kojoj je cilj ukazati na kršenje ljudskih prava LGBT osoba, a manje o nasilnim incidentima kakvi su se dogodili na prošlom Split Prideu, a koji su, istaknula je Juras, posljedica toga što državne institucije i policija nisu napravile svoj posao kako treba.

Kada država želi, može zaštititi pravo na javno okupljanje LGBT osoba, samo je pitanje politicke volje, koje nije bilo prošle godine u Splitu, a to potvrduje i Zagreb Pride, koji se održao samo tjedan dana kasnije bez ijednog incidenta, ustvrdila je.

Juras je rekla da je Josipovic u njihovu razgovoru osudio nasilje i najavio da ce poduprijeti splitsku prosvjednu povorku putem videoporuke i posjetom feministickoj udruzi "Domine" dva tjedna prije manifestacije, no zbog obaveza nece doci u Split. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter