Josipovic s clanovima Udruge slijepih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu posjeta Puli predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipovic, na Carinskom je gatu prisustvovao prezentaciji programa "Dobar dan!", kojom se pružaju usluge osobne asistencije slijepim osobama koje žive u samackim kucanstvima na podrucju Istarske županije, osmišljenog i razvijenog unutar Udruge slijepih Istarske županije - Pula, te demonstraciji vožnje na biciklima u tandemu.

- Zadovoljstvo je, ne samo kao predsjednik udruge, nego kao i gradanin Istre, pozdraviti predsjednika koji je podržao pocetak znacajnog programa za slijepe osobe kojim se želi doprinijeti njihovom osamostaljenju, rekao je Zlatko Kuftic, predsjednik Udruge slijepih osoba Istarske županije, kojeg je predsjednik Josipovic ove godine odlikovao za dugogodišnji humanitarni rad.

Predsjednik Udruge slijepih osoba ovog puta se "revanširao" urucivši predsjedniku u znak zahvalnosti na podršci programu zlatnik Louisa Braillea, stvoritelja pisma za slijepe osobe. S detaljima programa je predsjednika upoznala Biljana Bekic, autorica programa, naglasivši da se njime želi povecati mobilnost slijepih osoba, te najavila da udruga namjerava osigurati oko 20-tak bicikala za tandemsku vožnju.



Predsjednik se, prepoznavši važnost ovog programa i nužnost njegove promocije u cilju senzibiliziranja šire javnosti za potrebe slijepih osoba, rado zadržao s clanovima udruge i raspitivao o programu. Osim što je prenio svoja iskustva iz ranijih susreta i posjeta udrugama slijepih osoba, te cak inozemnom muzeju u kojem je u zamracenom prostoru spoznao na koji nacin slijepe osobe doživljavaju svijet, Josipovic je cesto upucivao podršku clanovima udruge prilikom prezentacije programa i djelovanja.

Akciju programa Udruge slijepih osoba službeno je otvorio doprativši predsjednika udruge Zlatka Kuftica do bicikla, a prilikom demonstracije vožnje koja se odvijala na Carinskom gatu predsjednik je srdacnim pljeskom bodrio bicikliste, kako voditelje tako i suvozace slijepe osobe. Kod proslavljenog biciklista Martina Cotara, nekadašnjeg mladog europskog prvaka na kronometar, koji je jedan od sudionika u akciji, Josipovic se raspitivao o programu i nacinu vožnje, te cak clanove udruge pozvao da za tandemsku vožnju biciklom koriste Brijune.


Podijeli: Facebook Twiter