Josipović s članovima diplomatskog zbora na Brijunima


Predsjednik Ivo Josipović u pratnji supruge priredio je u Bijeloj vili već tradicionalni prijem za veleposlanike akreditirane u našoj zemlji, ovoga puta u znaku skorog primanja Hrvatske u Europsku uniju. Obraćajući im se Josipović je istaknuo da ulazak u Europsku uniju za Hrvatsku i njene građane predstavlja povijesni trenutak. Naglasio je da je Hrvatska u 22 godine svoje samostalnosti uspješno završila četiri životne preobrazbe, od federalne jedinice u samostalnu državu, iz rata u mir, iz jednopartijskog sustava u demokratsko višestranačje i iz socijalističke u tržišnu ekonomiju.

- U današnjoj Europi ne postoji zemlja koja je bila suočena sa svim tim izazovima istovremeno te ih je uspješno riješila u samo dva desetljeća, napomenuo je Josipović. Politiku proširenja ocijenio je jednom od najuspješnijih politika Europske unije, a okarakterizirao ju je kao politiku strateške velikodušnosti koja je Europi donijela stabilnost. Hrvatska pak svojim ponašanjem, od fiskalne discipline i reformskih mjera u gospodarstvu do stalnog napretka demokratskih odnosa, treba pokazati da je njenim ulaskom Unija dobila vrijednu i sposobnu članicu.

Također je istaknuo da će u Hrvatskoj svi njeni susjedi uvijek imati potporu u reformama koje se od njih očekuju.

Postajući dio integralnog tržišta od 500 milijuna ljudi, Hrvatska će morati postati znatno kompetitivnija u strateškom transportu, energetici, proizvodnji hrane i stvaranju novih znanja, a trebat će osnažiti i uslužne djelatnosti, industrijsku proizvodnju i trgovinu.

- Znam da nije uvijek bilo lako poslovati u Hrvatskoj, ali mislim da se to mijenja, rekao je Josipović te zamolio veleposlanike da pomognu da se hrvatsko tržište još više otvori. Pozvao ih je također da zajednički realiziraju što više programa razmjene znanja i talenata, umjetnika i znanstvenika. To je po njemu jedini način da se ljudi i narodi istinski upoznaju.

Obraćajući se u ime diplomatskog zbora, veleposlanik Malte barun Nikola Adamovič Čepinski čestitao je i pohvalio napore koje je Hrvatska uložila u dostizanje postavljenih joj uvjeta za ulazak u EU, dajući time putokaz i ostalim zemljama regije. Oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču ocijenio je vrlo važnima za budućnost zemlje.

- Hrvatska mora ustrajati na nastavku borbe protiv korupcije te na gospodarskim ulaganjima i investicijama, naglasio je između ostaloga Adamovič Čepinski. (V. KAPELOTO, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter