Josipović: RH ne krši dogovor o Ljubljanskoj banci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ne krši dogovor o rješavanju problema Ljubljanske banke i to će se dugogodišnje otvoreno pitanje riješiti u skladu s potpisanim memorandumom dviju vlada, izjavio hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom na Pantovčaku, s kojega su obojica predsjednika pozvala obje vlade da rješenje za LB što prije pronađu pred Bankom za međunarodna poravnanja u Baselu.

"Hrvatska priznaje memorandum i ponaša se u skladu s njime. Ne samo da priznaje memorandum nego i aktivno radi na tome", kazao je Josipović.

"Slovenija očekuje da RH da ispuni obveze iz memoranduma. Veseli me da smo danas postigli načelan dogovor da dvije vlade što prije pronađu rješenje pred bankom u Baselu", naglasio je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Memorandum o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade o rješavanju pitanja Ljubljanske banke u okviru sukcesije premijeri Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su 11. ožujka, nakon čega je slovenski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU-om.

Po memorandumu, Hrvatska se obvezala da će osigurati zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke (ZaBa i PBZ) u vezi s prenesenom deviznom štednjom.

Pahorov posjet poklopio se i s ročištem na zagrebačkom Općinskom sudu po jednoj od tužbi Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke zbog devizne štednje hrvatskih građana. Ročište je u međuvremenu odgođeno ne bi li se službeno preveo pojam "stay" iz memoranduma o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i tako razriješila dilema treba li suđenje prekinuti ili samo staviti u mirovanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter