Josipović: Potvrda da razgovor nije podrška neredima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan nakon sastanka izaslanstva Vlade predvođenog Zoranom Milanovićem s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara oglasio se i predsjednik Republike Ivo Josipović koji je duže vrijeme zagovarao dijalog. "Dobro je da se miču policajci i ograde, a ostaju dvojezični natpisi. Ako je to dogovor, ja sam zadovoljan", odgovorio je Josipović novinarima upitan za jučerašnji dogovor postignut u Vukovaru.

S tim u vezi ponovno je istaknuo važnost razgovora jer se, rekao je, potvrdila teza da razgovor nije podrška neredima kao što su neki govorili. Josipovića koji je, kako kaže, za ishod razgovora doznao od novinara, novinari su pitali hoće li se odazvati na idući sastanak sa Stožerom, koji će se održati u Zagrebu. Rekao je da još nije dobio poziv na taj sastanak, ali će se nastavku razgovora rado odazvati, ako ga pozovu i ako se bude u mogućnosti odazvati.

- Susret i dijalog nas uvijek raduje, izjavio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić o sastanku premijera i Stožera.

- Nikome ne smeta ćirilica kao pismo. Nisu ljudi protiv ostvarenja prava srpskog naroda u Republici Hrvatskoj nego su protiv toga da oni koji su nezadovoljni ishodom rata nastave rat mirnodopskim aktivnostima, zaključio je Hranić. Nešto manje entuzijazma iskazivali su u HDZ-u.

- Još mislim da ovakav način postavljanja ploča nije bio u skladu s Ustavnim zakonom. Ali ako su se stanovnici Vukovara, odnosno njihovi predstavnici, dogovorili s Vladom onda je to samo za pohvalu. Međutim, nije postignut dogovor ako se samo kaže maknut će se policija i time se sve riješilo, kazao je bivši ministar pravosuđa Davorin Mlakar. Njegov kolega, Gordan Jandroković veli kako se HDZ otpočetka zauzimao za dijalog koji je izostao. (T. P. , Z. C./NL, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter