Josipovic podržao Gay Pride

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivo Josipovic prvi je hrvatski predsjednik koji je primio predstavnike Povorke ponosa Zagreb Pridea, manifestacije koja se redovito održava od 2002. godine radi promoviranja i zaštite prava seksualnih manjina.

Ovogodišnja deveta po redu Povorka Zagrebom ce proci u subotu, 19. lipnja, a predsjednik Republike sudionicima ce uputiti pozdravno pismo.

- Simbolicna i politicka podrška koju predsjednik Josipovic daje borbi za ljudska prava te za prava LGBTIQ osoba (lezbijke, gejevi, biseksulane, transrodne, interseksualne i queer osobe) za nas je veliko ohrabrenje i poticaj, kazao je Franko Dota iz organizacijskog odbora Pridea nakon razgovora na Pantovcaku u srijedu.

Bivšeg predsjednika Stjepana Mesica predstavnici Pridea nisu nikada tražili da ih primi.

I ove godine Mladež Hrvatske ciste stranke prava (HCSP) organizira «Prosvjed protiv gay-parade» koji žele održati u isto vrijeme kad ce Povorka ponosa stici na Trg bana Jelacica. Kažu da su dobili odobrenje policije za održavanje svojeg prosvjeda, no Dota kaže da Zakon o javnom okupljanju propisuje da se može zabraniti svaki skup koji poziva na mržnju i netoleranciju.


Podijeli: Facebook Twiter