Josipović: Pljunuli su na Vukovar i njegovu žrtvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je da će od obavještajnih službi tražiti detaljno izvješće i raspravu vezano za događaje u Vukovaru na "Dan sjećanja", ocjenjujući da su one trebale napraviti više nego što jesu.

"Obavještajno-sigurnosne službe ne smiju intervenirati u politiku, ali moraju raditi na sigurnosnoj procjeni i zaštiti sigurnosti građana, uključivši i političkog vrha. Mislim da su u ovom slučaju trebali napraviti puno više nego što jesu", rekao je Josipović u razgovoru za subotnje izdanje Večernjeg lista, analizirajući vukovarska događanja, kada je cijelom državnom vrhu onemogućeno sudjelovanje u koloni sjećanja.

"Tražit ću detaljan izvještaj i raspravu o ovome", rekao je Josipović i dodao da s premijerom Zoranom Milanovićem o tome još nije razgovarao, ali će to svakako učiniti.

Josipović je ponovio da je i prije komemoracije bilo najava da bi se nešto slično moglo dogoditi te stoga nije bio previše iznenađen nakon što je državnom vrhu prepriječen put. Ponovno je istaknuo da je bio žalostan jer su Vukovar i njegova žrtva zloupotrijebljeni, "i to na brutalni način".

"Upravo sam iznenađen tom brutalnošću i bezobzirnošću kojom su zloupotrijebljeni osjećaji građana. Zabijen je klin u onaj dio jedinstva korpusa hrvatskog naroda, društva u cjelini, koji je bio fokusiran na Vukovar i njegovu žrtvu. Pljunuli su na tragediju i zato sam bio jako žalostan", naglasio je Josipović.

Smatra da je cijela operacija blokade državnog vrha bila dobro organizirana, "uz sudjelovanje ljudi kojima je to profesija". "Vidjelo se da je cijela ta organizacija imala plan, sustav komunikacije, vezu, hijerarhiju, da su bili stalno u kontaktu, razgovarali, dojavljivali...", rekao je.

Svi pokazatelji, ocijenio je Josipović, upućuju na to da iza događaja u Vukovaru stoji HDZ. Na primjedbu da se čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko ogradio od sprječavanja državnog vrha da sudjeluje u koloni sjećanja, Josipović je odgovorio: "Lijepo je da daje takve izjave, a javnost neka sama prosudi koliko je uvjerljiv".

Odbacio je tumačenja pojedinih analitičara da su događaji u Vukovaru bili testiranje puča. "U Hrvatskoj pučevi nisu mogući, mi imamo čvrstu i stabilnu demokraciju", istaknuo je.

Zajedno s državnim vrhom u Vukovaru su bili i diplomati koji su, rekao je, bili prilično šokirani. "I oni su shvatili da tamo nisu vukovarska i nevukovarska Hrvatska, već demokratska i nedemokratska. Pri tome ne mislim na one s kojima su stožeraši manipulirali, na tu veliku većinu sudionika komemoracije, već na manipulatore. Veleposlanici su odlučili podržati demokratsku Hrvatsku", rekao je.

Nakon incidenta u Vukovaru, Josipović ocjenjuje da se više nema što razgovarati sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara jer je izašao iz okvira demokratskih standarda. Bolje je, kaže, razgovarati s njihovim nalogodavcima.

Vezano uz prikupljanje potpisa za "referendum o ćirilici", Josipović je naglasio da ćirilica nije simbol zločina. "Ako kažemo da je ćirilica simbol zločina, onda svi koji njome pišu imaju etiketu zločinca. A to naprosto nije tako", ističe predsjednik i dodaje da svatko tko je počinio zločin, bio Srbin ili koje druge nacionalnosti, mora biti kažnjen. A to, dodaje, s ćirilicom nema veze. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter