Josipović: Pad BDP-a je loša vijest

Pad BDP-a je loša vijest, predsjednik Josipović
Pad BDP-a je loša vijest, predsjednik Josipović

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako je pad BDP-a loša vijest, a jedini su izlaz iz te situacije investicije, poticanje gospodarstva i micanje administrativnih barijera.

"Pad BDP-a je loša vijest; možda je za stručnjake očekivana, ali naravno da to nikome nije drago čuti. Izlaz ima samo jedan: investicije, poticanje gospodarstva, micanje administrativnih barijera i to ne samo za velike investicije nego i za malo gospodarstvo", rekao je Josipović novinarima prilikom primanja skupine građana na kavu u Uredu predsjednika Republike.

Na novinarski upit o polemici između ministra financija Slavka Linića, koji je rekao kako je razočaran poduzetnicima, i čelnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivice Mudrinića, koji je ocijenio da takvim izjavama ministar financija ne potiče poduzetničku klimu, Josipović je rekao da je situacija kompleksna.

"Ima naravno i problema na strani države, a sasvim sigurno ima i određenog mentaliteta koji se previše oslanja na državu i previše očekuje od nje", rekao je Josipović. Dodao je kako, međutim, ta vrsta slabosti gospodarstva ne iskupljuje državu da učini sve ono što je u njenoj moći da bi se što više ojačala investicijska klima i uvjeti gospodarenja.

Upitan za komentar prognoze agencije Fitch, koja je kreditni rejting Hrvatske promijenila iz stabilnog u negativni, te o tome treba li nam MMF, predsjednik Josipović kazao je kako se ne nada da će se takvi negativni trendovi nastaviti.

"Mislim da je poduzeto dosta aktivnosti koje bi trebale možda dogodine situaciju učiniti boljom - od razgovora o investicijama, novih zakona koji potiču ulaganja. Pričekajmo, nemojmo biti pesimisti. A kada je riječ o MMF-u to je naprosto stvar procjene što nam se više isplati", rekao je predsjednik, dodavši kako ni od toga ne treba praviti neki bauk.

Komentirajući državni proračun rekao je kako novca ima koliko ima, a način na koji se raspoređuje ovisi o nužnim potrebama i mogućnostima države.

Predsjednik Josipović nije htio komentirati rad Vlade u kontekstu više od 350 tisuća nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, rekavši kako ne ocjenjuje Vladu i pojedine ministre. Ali, dodao je, potrebno je promijeniti trendove, a nezaposleni su rezultat općih gospodarskih problema. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter