Josipović otvorio vjetropark s 14 vjetrogeneratora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je na Kamešnici, 20-ak kilometara od Trilja, pustio u pogon vjetropark od 14 vjetrogeneratora ukupne snage 42 megavata i trafostanicu s priključnim 110-kilovoltnim dalekovodom Voštane/Kamensko.

Tvrtka Oštra stina iz Zagreba investirala je u taj vjetropark oko 65 milijuna eura što je, kako je rečeno na današnjoj svečanosti, najveća investicija u obnovljive izvore energije na jednome mjestu u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović rekao je da je ovaj projekt važan za triljsko područje jer će se njime otvoriti nova radna mjesta i pridonijeti punjenju proračuna. "Ovo je veliki dan i za Hrvatsku jer se pokazuje da se po modelu suradnje investitora i lokalne samouprave može biti učinkovit te takav model treba primjenjivati i diljem Hrvatske", istaknuo je Josipović.

Po njegovim riječima, taj je projekt "velika stvar" za Hrvatsku i zato što se njime približavamo ispunjavanju međunarodne obveze o iskorištavanju 20 posto obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji električne energije do 2020. godine.

"Važna nam je ta vrsta izgradnje jer njome udovoljavamo obvezama Europske unije, a s druge strane svoju domovinu činimo čišćom i efikasnijom", rekao je Josipović. Istaknuo je da se nada da će taj projekt biti motivacija i primjer drugima u Hrvatskoj, da možemo nešto napraviti i biti uspješni i da ne moramo uvijek s nekim žalom govoriti o svojoj lošoj situaciji, rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter