Josipović otvorio poslovni dio WinDaysa

Ivo Josipović
Ivo Josipović

Nepovezanost informatičko-komunikacijske tehnologije (ICT) i industrije te nepostojanje pozitivne investicijske klime teme su kojih se večeras u Umagu dotaknuo predsjednik države Ivo Josipović, otvarajući poslovni dio najvažnije informatičke konferencije u regiji Windays, koju je 13. put organizirala tvrtka Microsoft Hrvatska.

Centralno događanje na najvećoj poslovno-tehnološkoj konferenciji u regiji privuklo je i ove godine vodeće gospodarstvenike, predstavnike vlasti i akademske zajednice.  

- Dugo vremena gradili smo model koji nedovoljno jača vezu između znanosti i obrazovanja, istraživanja i industrije. Postoje različiti modeli u svijetu na koje se možemo ugledati. Sustav obrazovanja treba učiniti boljim. Gledajući njegovu kvalitetu naš sustav u pravilu jest dobar, međutim nedostaje upravo ta povezanost s industrijom kada je riječ o tehničkim i prirodnim znanostima, rekao je Josipović naglasivši kako industrija bilježi zadnjih godina konstantan pad. Na to, se dodao je, vežu investicije prema kojima je stvoren negativan odnos.

Predsjednik uprave i generalni direktor T-HT-a Ivica Mudrinić je podsjetio na brojne propuste vlastodržaca u zadnjih desetak godina.

- Nije napravljena reforma javnog sektora, javne uprave, ekonomskog sektora. Propustili su smanjiti javni dug i porezna opterećenja i tako Hrvatsku doveli u lošu poziciju, prema kojoj je na globalnoj listi konkurentnosti na 81. mjestu među 144 države svijeta. Rezultat toga je visoka nezaposlenost, zaduženost i visoko porezno opterećenje, loše plaćeni stručnjaci u javnom sektoru – od liječnika i medicinskih sestara do policajaca. Rezultat takve politike je što mnogi naši sugrađani, nažalost, znaju što je pakao. Nismo stvorili uvjete u kojima se isplati investirati. ICT sektor zbog opće krize također je kliznuo prema dolje, ali taj naš, ipak uspješan sektor je alat, oruđe za podizanje konkurentnosti i transformacije društva i treba ga više iskoristiti, posebice u reformi javnog sektora, nanizao je Mudrinić, koji je kazao da Hrvatska konačno treba početi realizirati svoju puni potencijal.

Sadržaj konferencije pokazuje međuovisnost biznisa i tehnologije te akademskog sektora i inovacija uz najbolje domaće i svjetske primjere. U protekla četiri dana konferencije sudionici su na tehnološkim predavanjima pratili mogućnosti i novosti u ICT industriji, a danas je započeo i poslovni dio konferencije usmjeren na trendove u reindustrijalizaciji, robotizaciji i korištenju aplikacija u poslovnim modelima. (T. KOCIJANČIĆ, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter