Josipovic: Osjecam se kao Istrijan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prisutnosti predsjednika RH Ive Josipovica, brojnih gostiju i uzvanika u Cakavskoj kuci u Žminju u nedjelju je održana svecana sjednica vijeca u povodu Dana opcine. Nacelnik Aldo Bancic i predsjednik vijeca Elvis Kliman predstavili su Josipovicu opcinu i zahvalili mu se na posjetu.

Bancic je naglasio da Žminjština ima cak 112 naselja i 3.600 stanovnika. Na njenom je podrucju registrirano 105 poduzeca i preko 200 obrta, a najviše se, napomenuo je, ocekuje od industrijske zone.

Dožupan Vedran Grubišic je za Josipovica rekao da je cesto u Istri, te da je postao pravi Istrijan. U nedjelju je, napomenuo je, upoznao dobar dio Istre, družeci se s obrtnicima te mještanima Livada i Žminja. Spoznao je slojevitu povijest Istre, kojom su mnogi vladali, vecinom odnosili i malo donosili. Ipak, zakljucio je Grubišic, Istra je zahvaljujuci upornosti žitelja postala brend, ne samo u turizmu, vec i u proizvodnji kvalitetne hrane i ocuvanju svojih osobitosti.

Josipovic je uzvratio da se uistinu osjeca kao Istrijan i da mu je u Istri lijepo. Naglasio ja da mu je u Žminju bilo najdraže cuti da im je novi vrtic vec premali, što pokazuje da je ovdje sve više djece. Svida mu se i što se ovdašnji stanovnici ne tuže puno na krizu, vec se snalaze vlastitim snagama.

Posebno su ga se, kako je rekao, dojmile aktivnosti Cakavskog sabora, koje ce po njemu pomoci ocuvanju osobitosti Istre u Europskoj uniji.

- Hrvatska ima problema, reforme se ne provode, pa ih treba ubrzati. Imamo i problem s korupcijom. Dobro je da je otkrivamo, ali bi je trebali i iskorijeniti. Nije dobro da olako optužujemo ljude, a sporo kažnjavamo krivce, zakljucio je Josipovic, dajuci na kraju uz citiranje pocetka istarske himne "Krasna zemljo Istro mila" obecanje da ce opet doci.

Na kraju sjednice dodijeljena su ovogodišnja opcinska priznanja. Nagradu opcine Žminj dobila je Mirjana Orbanic za uredenje spilje Feštinsko kraljevstvo. Plaketu je dobio Marijan Banovac, koji je više od sto puta darovao krv.

Na svecanoj sjednici nastupile su i ucenice Osnovne škole Vladimira Gortana, koje su predsjedniku poklonile CD sa snimkama svojih izvedbi. Državnu i istarsku himnu izvela je sopranistica Oriana Vozila.

Po završetku sjednice Josipovic je s pratnjom obišao izložbu Slavice Marin "Morfologija mijena", postavljenoj u kuli uz Cakavsku kucu.

Žminjci su pak docekali Josipovica na trgu pred svojom opcinom. U šetnji glavnom ulicom zaustavljao se i razgovarao s njima.

Pred Cakavskom kucom docekali su ga najmanji folkloraši iz vrtica Rapcici, koji su za gosta izveli balun, a potom i recitaciju dobrodošlice. Prije sjednice Josipovic se u citaonici, koju je takoder obišao, sastao s domacinima.


Podijeli: Facebook Twiter