Josipović: Operaciju bih opet obavio na isti način

Operaciju oka opet bi obavio na isti način, predsjednik Josipović (D. Krajač/CROPIX)
Operaciju oka opet bi obavio na isti način, predsjednik Josipović (D. Krajač/CROPIX)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović večeras je ustvrdio kako je vezano uz operaciju njegova oka sve napravljeno po zakonu, te da bi i opet, unatoč, kako je rekao, hajki koja se u javnosti pomalo digla oko toga znači li to što ga je operirao njemački liječnik i prijatelj da je u sukobu interesa, sve napravio na isti način.

"Bih, zato jer smatram da je bilo sve po zakonu i da nije napravljeno ništa što nije uobičajeno ili što nije dostupno u drugim državama", izjavio je Josipović za Dnevnik Nove TV, upitan bi li se, nakon što je i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa najavilo da će raspraviti taj slučaj, na isti način podvrgnuo operaciji.

Naglasio je kako je doktor Milomir Ninković iz Muenchena operirao i druge hrvatske građanke i građane. "Dakle, nisam ni prvi ni zadnji, a nadam se da neću biti zadnji nakon ove pomalo i hajke koja se organizira", poručio je.

Na opasku da je on predsjednik Republike i političar s naglašenom dimenzijom moralnosti u javnosti, Josipović je istaknuo kako je upravo kao predsjednik jednak svima, odnosno da ono što mogu drugi može i on.

"Što je dopušteno drugima, dopušteno je i meni, posebno kada je riječ o zdravstvu. Imam pravo na pristup zdravstvu kao i drugi građani", kazao je. Ustvrdio je kako je troškove dolaska liječnika u Zagreb sporazumno podmirio te da operacija nije ništa koštala HZZO i državu.

Josipović je naglasio kako dimenzija moralnosti kod političara proizlazi iz toga je li netko dobio nešto što mu ne pripada te mogu li svi doći do iste usluge. "Vidjet ćete iz podataka, nadam se da će tako biti, ali ne bi želio da utječemo na povjerenstvo i radimo pritisak. Prema tome, povjerenstvo ima sve podatke i donijet će odluku", rekao je predsjednik.

Na kritike da je operaciju mogao obaviti i u Hrvatskoj odgovorio je: "Možda, ali ja imam pravo kao i svaki građanin na izbor doktora pod određenim uvjetima koje propisuju podzakonski i zakonski akti i mislim da smo se svega držali".

Upitan je li Vlada kroz neimenovani izvor svojim izjavama vezano uz pitanje izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača vršila pritisak na pravosuđe, Josipović je kazao kako to ovisi o tome kako to tko doživljava. "Pitanje odnosa zakonodavne, izvršne i sudske vlasti jedno je od onih pitanja koje ostaje da tek izbrusimo u našem društvu", rekao je, dodajući da je Hrvatska mlada država te da će sigurno izgraditi te standarde.

"U Vladi su to doživljavali kao određeni sarkazam, dok vidimo da je to dio pravosuđa shvatio drukčije", kazao je, a na dodatni upit kako je on to shvatio, rekao je kako se ne želi miješati u tu individualnu stvar "bilo sudaca, bilo vlade kako su to shvatili". "Ali, kako god bilo, mislim da su suci dovoljno autonomni, da imaju dovoljno snage da ne podlegnu nikakvim pritiscima, a nemaju za to ni razloga. Mislim da naši suci imaju i moraju imati samopouzdanje, bez obzira na koga se misli, da li na vladu, da li na međunarodne krugove, na bilo koga drugoga. Naši sudovi su jednaki kao i drugi europski sudovi i njihove odluke, bile ovakve ili onakve, trebaju se poštivati", poručio je Josipović.

Nije, kaže, imao prilike razgovarati s premijerom Zoranom Milanovićem oko spomenutih visokih anonimnih izvora iz Banskih dvora, a za najavljenu odluku Vrhovnog suda na žalbu Josipa Perkovića na odluku Županijskog suda o izručenju Njemačkoj, koja se očekivala danas ili sutra, kaže da je riječ o brzoj reakciji hrvatskog pravosuđa.

Josipović vjeruje da će za oko mjesec dana, zajedno s čelnicima parlamentarnih stranaka te ustavno-pravnim stručnjacima, pokrenuti pripremu projekta "vrlo sistematske i ozbiljne ustavne reforme koji će možda ući u Sabor, a možda neće, ali će biti jedna podloga za razmišljanje".

S obzirom na promjenu mišljenja HDSSB-a u prvom pokušaju izglasavanja ustavnih promjena ne želi davati ocjene hoće li se u drugom krugu one ipak izglasati, te najavljuje da će na okrugli stol u Saboru, koji će krajem tjedna HDSSB organizirati u Saboru na temu ustavnih promjena, poslati svoga savjetnika. Odbacio je i besmislicom nazvao informacije da je utjecao na ustavne stručnjake Branka Smerdela i Sanju Barić da ne dođu na taj okrugli stol.

Josipović je istaknuo i kako će u pretkampanju za novi mandat na Pantovčaku krenuti kada sazna tko će mu biti protukandidati. "Dosad se nisu javili, ja ću svakog kandidata koji se pojavi s dužnim poštovanjem i respektom prihvatiti kao osobu s kojom se trebam na neki način konfrontirati o budućnosti Hrvatske", rekao je. Upitan misli li na HDZ-ovog kandidata, odgovorio je kako je bilo i kandidata koji nisu bili stranački, podsjetivši da je i njegov prethodnik Stjepan Mesić prvi mandat osvojio iak nije bio kandidat velikih stranaka - HDZ-a ili SDP-a.


Podijeli: Facebook Twiter