Josipović održao govor u srbijanskom parlamentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao je u srijedu govor u srbijanskoj Narodnoj skupštini, u kojemu je ocijenio da unatoč teškoj prošlosti Hrvatska i Srbija moraju razviti međusobno povjerenje da bi riješile probleme koji opterećuju njihove odnose i postigle istinsko partnerstvo.

Josipović se, kao prvi hrvatski predsjednik u povijesti, obratio zastupnicima srbijanskog parlamenta u sklopu svog dvodnevnog službenog posjeta Srbiji, a prije govora sastao se s predsjednikom skupštine Nebojšom Stefanovićem.

- Iako je povijest odnosa Hrvata i Srba duga, prvi sam predsjednik Hrvatske u povijesti koji ima čast obratiti se poslanicima Narodne skupštine. Sama ta činjenica govori da su odnosi između naše dvije države došli do točke konačnog sazrijevanja. To znači da smo demokratske zemlje koje imaju političku volju i odlučnost zatvoriti krug sukoba i otvoriti prostor za istinsko partnerstvo, rekao je Josipović pred dvjestotinjak srbijanskih zastupnika i predstavnika diplomatskog zbora, koji su njegov govor pozdravili burnim pljeskom.

- Kalvariju koju je Hrvatska prošla devedesetih pamtimo kao borbu za naš opstanak, slobodu i samostalnost. Sjećamo se slika porušenih gradova i sela, brojnih zločina i nesretnih sudbina. Među stradalnicima i ljudima nesretnih sudbina bilo je, svjesni smo, i puno naših sugrađana Srba, rekao je Josipović.

Rekao je da je svjestan da Hrvatska i Srbija različito ocjenjuju neke povijesne okolnosti, ali je dodao da u jednome treba biti jedinstven. - Moramo biti ujedinjeni u osudi svakog zločina, jer samo tako možemo budućim generacijama poslati poruku koja jamči da se zločini nikada neće ponoviti, rekao je.

Hrvatski predsjednik dodao je da "ne prihvaća da nas teška povijest zauvijek čini neprijateljima ili barem stranama koje nikako ne mogu naći zajednički jezik".

- Od prošlosti moramo učiti, ali uz dužno poštovanje prema prošlosti, naša obaveza je život danas i život sutra. Naše države, naše građanke i građani moraju dočekati rješenje svih onih problema koje nas opterećuju u međusobnim odnosima, moraju imati mogućnost iskoristiti sve ono dobro što na obostranu korist možemo učiniti kroz suradnju, naglasio je.

- Konačno, i najteže – potrebno je obnoviti međusobno povjerenje. Bez međusobnog povjerenja bit će nemoguće riješiti istinski važna pitanja. To je izazov jer je između svega toga i istina, koja je sigurno za mnoge u Srbiji različita od one koju znamo mi u Hrvatskoj, kazao je Josipović.

Posjet Srbiji hrvatski će predsjednik nastaviti u četvrtak na susretu hrvatskih i srbijanskih gospodarstvenika, kojemu će nazočiti i njegov domaćin, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

Nakon toga obojica će otići u Tavankut, selo nedaleko od Subotice u kojemu žive Hrvati. Tamo će posjetiti razred u Osnovnoj školi "Matija Gubec" u kojemu se nastava održava na hrvatskom jeziku. Dvojica predsjednika također će u toj školi nazočiti priredbi Dani hrvatske knjige i riječi te razgovarati s predstavnicima hrvatske manjine, čime Josipović završava svoj službeni posjet Srbiji. (Hina, foto CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter