Josipović: Odluka Ustavnog suda bila je očekivana

Predsjednik Ivo Josipović posjetio je danas Fratarski otok (D. ŠTIFANIĆ)
Predsjednik Ivo Josipović posjetio je danas Fratarski otok (D. ŠTIFANIĆ)

Predsjednik Republike Ivo Josipović obišao je danas u društvu pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i predsjednika pulskog Gradskog vijeća Roberta Cveka omiljeno ljetovalište Puležana - Fratarski otok. S kopna je stigao vojnim brodom "Čista Velika" te se odmah uputio u tamošnji kafić gdje je u neformalnom druženju s građanima s kojima se rado fotografirao popio kavu.

Iako nisu bile predviđene izjave za medije, predsjednik je ipak komentirao današnju odluku Ustavnog suda vezanu uz referendum o ćirilici rekavši da ga ovakva odluka nije iznenadila i da je to bilo očekivano.

Protuustavno

- Mislim da je Ustavni sud prepoznao da bi referendum osobito na način kako je zamišljen, bio protiv slova Ustava kada govorimo o manjinskim pravima zajednicama u Hrvatskoj, a posebno je prepoznao to da jedna vrsta pisma koju koriste različiti narodi, pa i Hrvati, može biti simbol zla i zločina pa se tako na indirektan način stigmatizirao i cijeli korpus onih ljudi i naroda koji koriste to pismo. Zaista mi je drago što je Ustavni sud prepoznao tu potrebu balansa i prihvatio činjenicu da postoji posebna osjetljivost u Vukovaru s obzirom na ratna stradanja i žrtve ali nije dopustio da to povijesno iskustvo bude teret demokraciji i teret uvažavanju manjinskih prava, izjavio je Josipović.

Naglasio je da je Ustavni sud u svojoj odluci rekao kako postavljenje tih tabli i prakticiranje prava na ćirilicu ili neko manjinsko pismo ili jezik u tim osjetljivim okolnostima rata, mora biti primijenjeno na način dijaloga, konsenzusa i međusobnog uvažavanja.

Na upit jesu li neki istarski gradovi napravili dobar potez kada nisu dozvolili prikupljanje potpisa za referendum Josipović je rekao da sada kada se gleda s vremenskim odmakom očito je da su istarski gradovi shvaćali da je riječ o pitanjima koja su protivna Ustavu. "Pokazalo se da su pogodili što će se dogoditi s referendumskim pitanjem", kazao je Josipović i dodao da ova odluka ne bi trebala biti povod otvaranju novih konflikata i sukoba.

Dobar primjer

Pitali smo pulskog gradonačelnika zbog čega je gostoprimstvo predsjedniku pružio baš na Fratarskom otoku.

- Mislim da je Fratarski jedan pozitivan i svijetli primjer kako lokalna samouprava u suradnji sa svojom zajednicom i gospodarstvom može građanima osigurati korištenje javnog dobra po prihvatljivim cijenama. Ovo je tradicionalno ljetovalište Puležana i imao sam potrebu Predsjedniku predložiti da se osobno uvjeri  kako to može dobro funkcionirati, rekao je Miletić. Otkrio je da je prije toga s predsjednikom razgovarao o tijeku turističke sezone i brodogradilištu Uljanik i izgradnji brodova za Kaspijsko more, a dotakli su se i preustroja Hrvatske u kontekstu zadnjih najava vezanih uz ukidanje županija.

- Iznio sam predsjedniku naš jasan stav, a to je da Istra mora ostati samostalna regija. On kao prijatelj Istre takav stav razumije i podržava, rekao je Miletić. Josipović se potom uputio u obilazak otoka, a posjetio je i djecu iz područja stradalih u poplavama koji borave na Fratarskom otoku u ljetnom kampu Zagrljaj Istre kojeg je organizirala udruga Pokloni mi budućnost. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter