Josipović: Odluka S&P-a upozorenje Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas kako je odluka agencije Standard&Poor’s (S&P) da smanji kreditni rejting Hrvatske veliko i važno upozorenje cijeloj Hrvatskoj, pa i Vladi, da reforme moraju biti provedene.

Agencija Standard&Poor’s (S&P) snizila je jučer kreditni rejting Hrvatske na 'BB+/B', uz stabilnu prognozu, a to smanjenje rejtinga obrazlaže nedostatnim reformama.

"Nedostaju strukturne reforme, i tome se smjeru politika mora više okrenuti, koje će naše gospodarstvo okrenuti većoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju", kazao je Josipović u izjavi novinarima nakon susreta s građanima u Uredu predsjednika Republike.

Upitan može li ta odluka izazvati dolazak MMF-a u Hrvatsku, jer se u pregovorima sa sindikatima teško nešto mijenja, predsjednik Republike rekao je da MMF nije "neka babaroga koja kruži okolo pa sad čekamo hoće li nas zgrabiti ili ne". Radi se o racionalnoj odluci. Ako procijenimo da nam se isplati i da možemo bolje s MMF-om nego bez njega, to je normalna poslovna i logična odluka. Ako ne procijenimo, onda ćemo i dalje biti bez MMF-a, rekao je.

Osvrćući se na pregovore sa sindikatima, predsjednik Josipović napomenuo je kako u društvu postoje različiti interesi koji nisu uvijek kompatibilni i teško ih je uskladiti te poručio da Hrvatska mora ostati socijalna država.

"Hrvatska mora ostati socijalna država, a u trošenju novaca treba biti selektivniji jer nam nitko neće dati novce koji ne postoje. Kod socijalnih mjera moramo se usmjeriti na one kojima je ta pomoć najpotrebnija", kazao je predsjednik.

Na pitanje koje će posljedice za Hrvatsku imati odluka o smanjenju kreditnog rejtinga, predsjednik Josipović odgovorio je da će se one odnositi na skuplje kredite, što će stvarati problem. Možda se, dodao je, "određenim novim politikama i reformama može kod kreditora generirati i drugačiji pristup". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter