Josipovic: Odluka EK-a povijesna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic porucio je u petak da je odluka Europske komisije o zatvaranju hrvatskih pristupnih pregovora važna za hrvatsku povijest i istaknuo da naporima ne smije biti kraj i da treba nastaviti s reformama i poboljšanju uvjeta života hrvatskih gradana. 

"Vijest da je Europska komisija zakljucila da Hrvatska ispunjava uvjete za primitak u clanstvo Europske unije i da treba postati clanicom 1. srpnja 2013. godine odlicna je vijest za Hrvatsku i za sve njene gradane", rekao je Josipovic novinarima u Uredu predsjednika. "Zahvalio bih prije svega svima onima koji su pridonijeli tome od samog nastanka Hrvatske države, braniteljima, svim našim gradanima koji su gradili europsku Hrvatsku i naravno svima onima koji su kroz ovo vrijeme obnašali javne dužnosti", istaknuo je Josipovic.

Po njegovim rijecima, od 2000. godine i vlade tadašnjeg premijera Ivice Racana do vlade premijerke Jadranke Kosor koja je pregovore privela kraju ucinjeno je jako puno na Hrvatskoj koja se razvija, koja poštuje ljudska prava, zemlji koja poštuje europske vrijednosti.

"Ali istaknuo bih isto tako da reforme nisu gotove. Mi trebamo reforme i one koje prelaze zahtjev Europske unije, a trebat ce nam naravno i prilagodavanje svim novim standardima Europske unije koja se stalno izgraduje i mijenja", naglasio je hrvatski predsjednik.

Upozorio je da prije slavlja pricekamo odluku država clanica, ali je uvjeren da ce ona biti pozitivna te da ce se pregovori zakljuciti na politickoj razini i nakon toga poceti postupak ratifikacije pristupnog ugovora.

"Današnji dan smatram važnim za Hrvatsku povijest, ali isto tako isticem kako našim naporima ne smije biti kraj i kako trebamo nastaviti sa odgovornim i upornim radom na reformama i poboljšanju uvjeta života naših gradana", zakljucio je predsjednik Josipovic.

Europska komisija u petak je predložila Vijecu EU-a zatvaranje preostala cetiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji kao 28. clanica od 1. srpnja 2013. godine, ako Vijece prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija.


Podijeli: Facebook Twiter