Josipovic odlikovao Dražena Vlahova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dražena Vlahova, dugogodišnjeg ravnatelja Državnog arhiva u Pazinu i aktivnog kulturnog djelatnika, Ivo Josipovic, predsjednik Republike Hrvatske, odlikovao je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulica za osobite zasluge za kulturu.

Za odlikovanje ga je predložio upravo pazinski arhiv u kojem je proveo najveci dio radnog vijeka od 1970. do odlaska u mirovinu 2004. te je cak 21 godinu bio ravnatelj te ustanove. Vlahov, koji je roden u Prvicu kod Šibenika, na zadarskom je Filozofskom fakultetu diplomirao povijest, u Pazin je došao 1965. te je prvo radio u Gimnaziji "Otokar Keršovani".

Dolaskom Vlahova u arhiv pocelo je popisivanje arhivskog gradiva porecke i pulske biskupije na cemu se radilo 20-ak godina, s tim da je 2008. objavljen jedan svezak Vjesnika istarskog arhiva u kojem je prvi put u Hrvatskoj na jednom mjestu objavljen popis maticnih knjiga s podrucja Istarske županije.

Upravo je zalaganjem Vlahova nadeno i rješenje za spremišni i radni prostor Državnog arhiva u Pazinu. Autor je brojnih strucnih i znanstvenih radova, uredivao je više casopisa, aktivan je u radu pazinske Katedre Cakavskog sabora i znanstvenih skupova Pazinskog memorijala te je objavio osam knjiga.

"Ležim u krevetu pa sam po odlikovanje u petak na Pantovcak poslao svoja dva sina, Nebojšu i Ivana. Oni su se vratili oduševljeni jer je predsjednik Josipovic jako simpatican i jednostavan covjek", rekao nam je u srijedu telefonski Dražen Vlahov koji, nažalost, zbog narušenog zdravlja nije mogao osobno ici u Ured predsjednika na svecanost dodjele odlikovanja.

Za odlikovanje je rekao da mu je to i bilo i nije bilo iznenadenje jer je znao za tu inicijativu iz ustanove kojoj je niz godina bio na celu. Puno je razgovorljiviji bio o onome cime se bavi. Po odlasku u mirovinu imao je puno više vremena da se posveti omiljenoj temi - glagoljici u Istri.

Sada radi iskljucivo na tome pa je tako do sada objavljeno devet knjiga istarskih glagoljickih rukopisa ciji su recenzenti bili akademik Josip Bratulic i dr. Andelko Badurina. I sada, iako u nešto sporijem ritmu, priprema jednu knjigu.


Podijeli: Facebook Twiter