Josipović: Odgovara mi svaki datum za izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas u Splitu kako mu odgovara svaki datum za predsjedničke izbore kojeg odredi Vlada, te da ne može potvrditi hoće li to biti 21. prosinca ove godine.

Ne mogu vam potvrditi jer ja o tome ne odlučujem, o tome odlučuje Vlada. Meni odgovara bilo koji datum koji Vlada odredi, rekao je Josipović odgovarajući na novinarski upit može li potvrditi da će se izbori za predsjednika Republike održati 21. prosinca ove godine.

Na novinarsku konstataciju da je kampanja za predsjedničke izbore duga i pitanje 'hoće li mu to štetiti ili koristiti' - Josipović je odgovorio kako mu to neće ni štetiti ni koristiti.

"Ja namjeravam dobiti izbore bez obzira kada oni budu“, dodao je.

Na novinarsku opasku kako obilazi Hrvatsku, i upit hoće li to privući ili odbiti ljude, Josipović je kazao da ne zna hoće li to privući ili odbiti ljude.

„To je dio mog posla. Ja to, evo, radim već petu godinu, vidite da uživam relativno visoku podršku građana u anketama. Prema tome, očito je da građani cijene to što radim“, ustvrdio je Josipović.

Na novinarski upit je li to dio predizborne kampanje - Josipović je odgovorio niječno, ponovivši da je to dio njegovog posla te je 'uzvratio novinaru' opaskom kako ga stalno pita isto pitanje.

Josipović nije želio komentirati izjavu protukandidatkinje za predsjedničke izbore, Kolinde Grabar Kitarović, koja je rekla da će se pridržavati preporuke Venecijanske komisije, i neće stati ni na koju stranu glede inicijative 'U ime obitelji' o referendumu za promjenu izbornog zakona. Protukandidatkinja HDZ-a, naime, drži da izmjene izbornog zakona moraju biti cjelovite, ne smiju se donositi u predizborno vrijeme i o tome treba postići konsenzus političkih strana i struke.

Josipović također nije želio komentirati medijske navode da tvrtka Apis pri zapošljavanju protežira i uhljebljava članove SDP-a.

„“Zaista ne znam o tomu ništa“, rekao je kratko.

Na upit hoće li smanjiti troškove svoga ureda, budući da postoje prigovori na te troškove, Josipović je kazao kako su troškovi Ureda predsjednika smanjeni te smatra da su na primjerenoj razini.

„Oni su smanjeni u odnosu na prethodni mandat više od 10 posto, a smanjen je i broj zaposlenih ljudi za više od 10 posto“, dodao je.

Zamoljen za komentar današnjeg osnivanje referendumske inicijative "Ne damo naše autoceste" dvaju cestarskih sindikata protiv davanja autocesta u koncesiju, Josipović je kazao kako je to demokratska incijativa.

„Građani imaju pravo na različite inicijative pa i na tu nemam nikakav poseban komentar“, rekao je.

Josipović je danas u Splitu otvorio nove prostorije Udruge Zdravi grad, te je istaknuo kako je ta udruga važna zbog promoviranja kvalitete života, obrazovanja i zdravog života ne samo u Splitu nego i izvan grada.

Rekao je kako su civilni sektor, udruge, volonterstvo nova dodana vrijednost za život u svakoj državi pa tako i u Hrvatskoj.

Josipović je podsjetio kako je i on, prije no što se politički angažirao, bio dio nevladinog sektora u organizaciji Hrvatski pravni centar.

Posjetio je i splitsko Sveučilište, gdje se susreo s novoizabranim rektorom Šimunom Anđelinovićem. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter