Josipović o ustavnosti referenduma o ćirilici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas da referendumsko pitanje koje predlaže Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nije u skladu s Ustavom, ističući da Hrvatska ne bi smjela ići na solucije koje idu na umanjivanje prava nacionalnih manjina.

Nakon što je u Dugom Selu posjetio Udrugu za pomoć djeci s posebnim potrebama "ADHD i JA", predsjednik Josipović s novinarima je podijelio svoj stav o tvrdnjama Stožera da su prikupili 650.000 potpisa te da ne odustaju od referenduma.

"Kao prvo treba vidjeti što su prikupili, postoji procedura da se utvrdi broj prikupljenih potpisa. A kao drugo, za utvrđivanje je li određeno pitanje u skladu s Ustavom i zakonom ili nije, postoji određena procedura koju treba poštivati. Ako mene pitate, mislim da Hrvatska ne bi smjela ići na solucije koje idu na umanjivanje prava manjina, postoje ustavna načela, i po mome sudu referendum - pa i ovo pitanje na način na koji je postavljeno - nije u skladu s Ustavom", istaknuo je.

Upitan misli li da bi se o tom pitanju trebao očitovati Ustavni sud, što traže Hrvatski laburisti, Josipović je odgovorio da postoji procedura koja se mora poštivati.

Novinare je zanimalo i njegovo mišljenje o dogovorenim ustavnim promjenama, vezano uz regije, referendum, nezastarijevanje teških zločina te o zahtjevu HDZ-a da u Ustav uđe i nezastarijevanje komunističkih zločina, na što je predsjednik rekao da zločini iz mržnje ili politički zločini moraju imati jednak tretman.

"Ne vidim zašto bi se izdvajala jedna određena kategorija. Moramo imati jednak odnos prema svim zločinima i to trebaju reflektirati i ove promjene u Ustavu. Kada je riječ o konkretnim ustavnim promjenama - ja sam vidio nacrt promjena, razumijem što su poruke, međutim mislim da ima još stvari koje treba 'izbrusiti' i doraditi, da se ne naruši određena cjelina ustavnog i pravnog poretka", istaknuo je.

Zamoljen za komentar potpore koju je javno dao Nacionalnom forumu Nikice Gabrića, koji sutra osniva i stranku, te hoće li ga i sada podržati, Josipović je kazao da je podržao Forum kao debatu, a da je osnivanje stranke nešto sasvim drugo. "Kao predsjednik ne ulazim u stranačku politiku. Kao i svakoj drugoj inicijativi i svakoj drugoj stranci, želim im puno uspjeha i kvalitetnog zalaganja za interese građanki i građana", istaknuo je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter