Josipović: Najvažnije je sanirati štetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je u Slavonskom Brodu obišao najkritičnija mjesta na savskom nasipu, poručivši kako je sada najvažnije sačuvati domove i sanirati štete, a onda utvrditi gdje su se u sustavu obrane od poplava dogodile greške, kako se ne bi ponovile.

Josipović je istaknuo veliki trud nadležnih službi i građana u obrani grada od poplave, naglasivši kako aktualna situacija nije najbolje vrijeme za skupljanje političkih bodova.

"Sada je najvažnija stvar sačuvati domove, sačuvati područja od poplava i sanirati štete, a onda će se vidjeti gdje je bilo mogućih pogrešaka da nam se ne ponove. Najvažnije je da nam se ne ponove", kazao je.

Predsjednik je upozorio kako je očito došlo doba kada se mijenjaju vremenske okolnosti, pa se zbog klimatskih promjena mogu očekivati i nove ugroze.

"Čini mi se da će biti neizbježno u budućnosti na jedan primjeren način regulirati cijeli tok rijeke Save u sve četiri države - Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija - zajedno s pritokama. Inače će se biti teško oduprijeti stihiji", poručio je.

Josipović je rekao i kako osobno poduzima korake kako bi se pomoglo poplavljenim područjima, izvijestivši da je o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj razgovarao i s podtajnikom Ujedinjenih naroda.

Predsjednik je danas boravio i u obližnjoj Gornjoj Vrbi, u povodu Dana općine, gdje je otkrio spomen obilježje posvećeno petorici hrvatskih branitelja koji su poginuli tijekom 1992. i 1993. godine.

Ova općina nalazi se uz rijeku Savu, pa su o prijetnjama od poplava i planiranim mjerama obrane govorili načelnik općine Ivan Vuleta i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je predsjednika izvijestio o normalizaciji situacije na terenu i ukidanju izvanrednog stanja na području županije.

"Čestitam što ste uspjeli pobijediti stihiju, obraniti domove i pružiti pomoć onima kojima je bilo potrebno", poručio je Josipović domaćinima, a općini Gornja Vrba čestitao je i na dobroj gospodarskoj situaciji te za hrvatske prilike neuobičajenom rastu prihoda proračuna.

Naime, ova mala općina na rubu Slavonskog Broda uredila je poduzetničku zonu u kojoj niču pogoni i veliki trgovački centri.

Josipović je u izjavi novinarima odbacio prozivke da je tijekom jučerašnjeg obilaska otoka u zadarskom arhipelagu plovio na jahti. "To nije bila jahta, nego brod Hrvatske ratne mornarice", rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter