Josipovic na vojnoj paradi u Rimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic prisustvovao je u cetvrtak u Rimu, u društvu 40-ak predsjednika država, vojnoj paradi povodom Dana Talijanske Republike i 150. godišnjice ujedinjenja Italije.

U paradi je sudjelovalo 5.239 vojnika, 460 civila, 412 vozila i devet zrakoplova i ona je bila, kako je rekao novinarima Josipovic "zapravo presjek talijanske povijesti od ujedinjenja do današnjih dana".

Predsjednik Josipovic iskoristio je prigodu i za krace razgovore sa stranim državnicima medu kojima s americkim potpredsjednikom Josephom Bidenom, talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, te s predsjednicima Crne Gore, Kosova, Madarske i Švicarske.

"Bilo je zanimljivo i korisno, prvo da se oda pocast našem susjedu Italiji, našem važnom prijatelju, koja nam je zaista pomogla i pomaže nam na našem putu u EU", kazao je. "Središnja tema razgovora bio je hrvatski pristup EU".

Po njegovim rijecima, posebnu naklonost je pokazao premijer Berlusconi koji je istaknuo da Italija podržava hrvatski put u EU. Josipovic je takoder rekao da bi za proslavu 20. godina Hrvatske bilo lijepo napraviti program na koji bi mogli pozvati strane državnike.

Osim vojne parade, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano prireduje koncert i svecanu veceru za oko 40-ak predsjednika država i njihovih supruga. Današnja svecanost održava se prigodno na Dan Talijanske Republike (Festa della Repubblica Italiana), sjecanje na 2. lipnja 1946. godine kada je narodnim referendumom ta ista Savojska dinastija svrgnuta s vlasti i proglašena je republika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter