Josipović na pola mandata: Pomirljivo prema susjedima


"Politike koje su devedesetih - bilo to iz zloćudnosti, neznanja, arogancije ili ludosti - vjerovale da je rješenje za BiH podjela, posijale su u BiH, ali i u svojim zemljama, zlosretno sjeme. Zavedeni su narodi i pojedinci požnjeli rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijune raseljenih, uništena gospodarstva, uništene obitelji, a ovdje u BiH ostavili za sobom rastrgano tkivo jednoga nedvojbeno posebnoga društvenog i kulturnoga bića utemeljenog na multietničnosti i multikonfesionalnosti. Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u devedesetim godinama prošlog stoljeća tome doprinijela. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinijela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i danas muče. Došlo je novo doba, doba u kojemu odlučno treba prepoznati pogreške prijašnjih vremena, i hrabro kročiti novim putem, putem koji će trajno u regiji donijeti mir, stabilnost i prosperitet."

Mnogi će se složiti da su to najvažnije riječi što ih je u dosadašnjem predsjedničkome mandatu izgovorio predsjednik Republike Ivo Josipović, kojemu danas, 18. kolovoza, točno polovinapredsjedničkoga mandata. Josipović je te riječi izgovorio u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu 14. travnja 2010., nepuna dva mjeseca nakon što je 18. veljače položio prisegu na Markovu trgu u Zagrebu.

Ti travanjski dani prije dvije godine bili su, bez dvojbe, zvjezdani trenuci Josipovićeva predsjednikovanja. Dan nakon govora u Sarajevu, koji će ostati zapamćen kao prvi i dosad jedini govor hrvatskoga predsjednika u parlamentu BiH, u kojemu je priznao suodgovornost Hrvatske za ratne patnje susjedne zemlje, Josipović je otišao u Ahmiće. Bio je 15. travnja, dan uoči 17. obljetnice HVO-ova pokolja 116 ahmićkih civila, staraca, žena i djece 16. travnja 1993.

Dvije i pol godine nakon što je Josipović počeo svoj mandat, analitičari se slažu da je govor u Sarajevu najvažniji dosadašnjeg Josipovićeva predsjednikovanja.

- S obzirom na njegovo obrazovanje, očekivao sam da će biti uspješniji u odnosima s Bruxellesom, ali pokazalo se da je odigrao veliku ulogu u regiji. Mislim da je njegov govor u Sarajevu najvažnije što je dosad rekao, ocijenio je za naš list analitičar Žarko Puhovski.

Saborski zastupnik SDP-a Tonino Picula primjećuje da je Josipović "početak mandata obilježio nizom poteza jakog simboličkog značenja, kojima je definirao, ali i redefinirao, ozbiljne političke dvojbe. Posjetom Ahmićima progovorio je drukčijim političkim jezikom o ulozi Hrvatske u ratu u BiH. Moglo bi se reći da je pokušao internacionalizirati svoju predizbornu sintagmu "nove pravednosti", ocjenjuje za naš list saborski zastupnik SDP-a Tonino Picula.

Sedam mjeseci nakon što se Josipović poklonio u Ahmićima, 4. studenog 2010, predsjednik Srbije Boris Tadić brodom je sa srbijanske strane Dunava stigao u Vukovar.

- Došao sam se pokloniti žrtvama i odati im poštovanje, još jednom uputiti riječi isprike i iskreno žaljenje. Došao sam stvoriti mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu, da djeca ne budu opterećena vremenom koje je bilo. Demokratska Srbija želi uspostaviti politiku dobrosusjedstva, suradnje i pomirenja, politiku koja je sasvim suprotna od politike 90-tih, kazao je Tadić nakon što je pod spomenik ubijenima na Ovčari položio vijenac s identičnim natpisom onome koji je Josipović položio u Ahmićima: "Nevinim žrtvama - predsjednik Republike Srbije". (Boris PAVELIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TJEDNOM PRILOGU ZOOM OD 18. KOLOVOZA


Podijeli: Facebook Twiter