Josipović na platformama Ivana A/K i Labin

Delegacija u obilasku platformi
Delegacija u obilasku platformi

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u pratnji predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta obišao je danas plinske platforme Ivana A/K koje se nalaze na 20-ak milja od Pule.

Delegacija je posjetila i platformu za bušenje Labin, koja je donedavno bila na remontu u Uljaniku, a idućih će mjeseci biti angažirana u istraživačkim aktivnostima na poljima Ilena i Ivana, u čiju se razradnu kampanju kreće početkom listopada.

Nakon obilaska, Josipović je novinarima rekao da je impresioniran organiziranošću i kompliciranošću tehnologije koju je vidio na platformi.

- Sasvim sigurno Hrvatska ima perspektivu u plinskom i naftnom biznisu, a o tome svjedoče i rezultati koje se postižu na platformi. Upravo su istraživanja temelj svakog uspješnog posla, a ciklus naftnog biznisa, od otkrića nafte ili plina pa sve do eksploatacije, traje 50-ak godina, rekao je Josipović. Dodao je da investitori, pa i Vlada koja raspolaže prirodnim resursima, moraju biti svjesni da su to aktivnosti bez kojih nema uspjeha.

Zoltan Aldott istaknuo je da je Ivana A središnja eksploatacijska platforma za sva sjevernojadranska polja, a proizvodnja s tog polja počela je 1999. godine puštanjem u rad bušotina priključenih na nju.

- Do 2012. godine smo s partnerima iz talijanske naftne kompanije Eni uložili 1,1 milijardu dolara, a u iduće dvije godine obje će strane, Ina i Mol, uložiti po 750 milijuna kuna za nove dvije istražne bušotine i pet proizvodnih bušotina na sjevernom Jadranu, kazao je Aldott. Dodao je da godišnja proizvodnja s polja na Ivani iznosi 1,2 milijarde kubika plina, od čega Hrvatskoj pripada dvije trećine.

Razrada sjevernojadranskih plinskih polja počela je 1996. godine, kada je Ina sklopila sporazum o poslovnoj suradnji i ugovor o podjeli proizvodnje s talijanskom naftnom kompanijom Eni, osnovavši zajedničku operativnu kompaniju INAgip. Na području sjevernog Jadrana INAgip upravlja s devet eksploatacijskih polja, na kojima je instalirano 17 platformi - 16 proizvodnih i jedna kompresorska. Plin se na platformi distribuira podmorskim otpremnim plinovodima u mrežu kopnenih magistralnih plinovoda, a hrvatski dio se na terminalu Pula uključuje u plinski sustav hrvatskog transportera plina. (piše D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter