Josipovic: Mesiceve aktivnosti sada su privatne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic u utorak navecer je, odgovarajuci na prozivanja bivšeg predsjednika Stjepana Mesica, istaknuo da je potpuno legitimno danas upitati se ima li bilo koji trošak, pa i trošak Ureda bivšeg predsjednika, opravdanje u funkcionalnosti, a podsjetivši da ni jedan propis ne ureduje koje su zadace bivšeg predsjednika, kazao je da su sada Mesiceve aktivnosti privatne.

Josipovic je porucio da nece uzeti predsjednicku mirovinu jer ona ni po sadašnjim propisima nije obaveza, nego je pravo koje on nece iskoristiti.

Mesic je u utorak u izjavi za javnost reagirao na stajalište predsjednika Josipovica da bivši predsjednik ne bi trebao imati ured te, uz ostalo, porucio da se nada da ce i Josipovic shvatiti da obveze predsjednika traju i nakon mandata.

U ekskluzivnoj izjavi za treci Dnevnika HTV-a Josipovic je kazao da cijeni Mesica kao istaknutog politicara, ali da ga njegova izjava malo razocarala, "bez obzira na to što u njoj prepoznajem šarmantni stil savjetnika Tomislava Jakica".

Navodeci da je Mesic u svojoj izjavi istaknuo da kao bivši predsjednik ima odredene zadace - predavanja, gostovanja i slicno, Josipovic je kazao da su sada to privatne aktivnosti pri cemu Mesic, naravno, predstavlja i sliku jednog dijela politicke scene u Hrvatskoj.

- Medutim, kada bi to imalo tretman službenih aktivnosti, državnickih aktivnosti, to bi trebalo negdje predvidjeti. Uz to, trebalo bi predvidjeti i mehanizam uskladivanja stavova s onima koji su na izborima dobili legitimitet da vode državu, porucio je Josipovic istaknuvši da tada vjerojatno ne bi bilo, uz sve one dobre stvari koje je Mesic radio, i onih koje nisu bile u interesu Hrvatske, poput podrške bivšem libijskom vodi Moameru Gadafiju.

- Žao mi je što predsjednik Mesic nije razumio cijelu moju pricu jer ju je možda shvatio kao demagogiju i jeftine poene, kazao je Josipovic dodavši da nažalost nije uspio pridobiti javnost da se ide u analizu i raspravu o tome što se ocekuje od bivših dužnosnika te da se raspravlja o institucijama i njihovoj neovisnosti.

- Malo smo se svi zakacili na novce. To je legitimno jer danas mnogi ljudi gladuju i prema tome, uz taj legitimni dio, nadam se da ce i predsjednik Mesic odstupiti od stila kakav je proklamirao u svom dopisu i da cemo se svi skupa jednog dana odluciti raspraviti kakve institucije trebamo, kakva je njihova zadaca i kakvu neovisnost im moramo jamciti, rekao je predsjednik Josipovic.

Odgovarajuci na Mesicevu ocjenu da je jeftina demagogija Josipoviceva izjava da ce završetkom mandata nastaviti karijeru na fakultetu, ali ce mirovinu dobivati kakvu po zakonu dobiva bivši predsjednik, Josipovic je podsjetio da predsjednicka mirovina ni po sadašnjim propisima nije obaveza nego pravo.

- Ja cu se vratiti na Sveucilište, tamo cu docekati mirovinu i necu, kada po sili zakona odem u mirovinu, kao što to misli bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesic - ne procitavši propise - uzeti predsjednicku mirovinu jer ona ni po sadašnjim propisima nije obaveza nego je pravo.

Ja to pravo necu iskoristiti jer mislim da cu svojim radom zaslužiti poštenu i pristojnu mirovinu, rekao je Josipovic odgovarajuci na Mesicevu izjavu za javnost.


Podijeli: Facebook Twiter