Josipovic: Kroz turizam jacati izvoz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Ivo Josipovic u subotu je u Vodnjanu istaknuo da je obveza države donošenje dugorocne strategije za turizam jer taj sektor ne podrazumijeva samo gradnju hotela i uredenje plaža.

- Potreban je jedan sveobuhvatan odnos države prema toj grani koja je veliki indirektni izvoznik, što znaci da cjelokupno gospodarstvo treba i može izvozno biti orijentirano kroz turizam, komentirao je on nakon sastanka s predstavnicima Istarske županije i grada Vodnjana te clanovima Turistickog vijeca istarskog TZ-a.

Na sastanku je bilo rijeci o izgradnji novih smještajnih kapaciteta, zakonu o golfu i novim propisima, a Josipovic je dobio informaciju da je sezona u gabaritima prošlogodišnje te da bi u fizickom smislu mogla cak biti bolja od lanjske.

- Turizam je u Istri dobro zaživio i ja sam optimist zajedno sa turistickim djelatnicima. Regija je šampion kvalitete maslinovog ulja i tu može biti uzor ostatku Hrvatske jer je maslinarstvo komplementarno turizmu, no opstoji i kao zasebna gospodarska grana, rekao je Josipovic.



Komentirajuci izmjene zakona o mirovinskom osiguranju priznao je da je možda još rano za izjednacavanje dobi muškaraca i žena za odlazak u mirovinu te istaknuo da bi trebalo utvrditi prijelazni period u kojem bi žene mogle odluciti hoce li ici u mirovinu ranije ili ne.

S obzirom da se nakon Vodnjana spremao ici na Brijune, jedno od novinarskih pitanja bilo je vezano uz "tajni" boravak dijela obitelji Tadic na tom otocju.

- Njihov boravak nije obavijen nikakvim velom tajne, na Brijune ce dolaziti i drugi državnici, a gospoda Tadic jednostavno nije medijski atraktivna, rekao je Josipovic.

Najavu ukidanja Trgovackog suda u Pazinu komentirao je župan Ivan Jakovcic ustvrdivši da se radi o neprihvatljivoj odluci dok je Josipovic istaknuo da je reforma pravosuda nužna, no uz jednake kriterije u cijeloj državi.

Nakon sastanka predsjednik je razgledao izložbu maslinovog ulja na Narodnom trgu te obišao lokaciju projekta "Moj kažun" u Galižani, a u nedjelju ce nazociti finalnom mecu ATP Studena Open Umag.


Podijeli: Facebook Twiter